Κρεμλίνο: Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με τουρκικά drone μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση

Το Κρεμλίνο ανέφερε την Τετάρτη ότι επαληθεύονται οι φόβοι του σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη κρούσης στην Ουκρανία και ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε τη χρήση από τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ενός τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2 για να πλήξουν μια θέση στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από αυτονομιστές οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

«Έχουμε, πράγματι, ιδιαίτερες και καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά στην δεδομένη περίπτωση, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας για το ότι ο εξοπλισμός με παρόμοια είδη όπλων του ουκρανικού στρατού, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην γραμμή επαφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχολιάζοντας την χρησιμοποίηση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές άρχισαν να πολεμούν τα κυβερνητικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας το 2014, αμέσως μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία. Το Κίεβο λέει ότι τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια αυτής της διένεξης.

Η Ουκρανία έχει αγοράσει εξελιγμένα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να ενισχύσει τον στρατό της και έχει συνάψει συμφωνία με την Άγκυρα για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής και συντήρησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στο Κίεβο.

Το ζήτημα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ένα από τα πολλά που επιβαρύνουν τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, παρόλο που οι δύο χώρες έχουν στενούς δεσμούς σε άλλους τομείς.

«Βλέπουμε ότι μόλις τέτοια όπλα πέφτουν στα χέρια των στρατιωτικών, μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν σε αυτή την περιοχή της (ανατολικής -σ.σ.) Ουκρανίας και αυτό οδηγεί μόνο στην αποσταθεροποίηση» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν συμβάλλει στην επίλυση του εσωτερικού ουκρανικού προβλήματος».

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι χρησιμοποίησε το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar, για να αναγκάσει τους φιλορώσους αυτονομιστές να σταματήσουν τα πυρά. Ανέφερε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε καταστρέψει μια μονάδα πυροβολικού που ανήκε στους φιλορώσους αυτονομιστές χρησιμοποιώντας μια κατευθυνόμενη βόμβα, όπως και ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν είχε περάσει τη γραμμή επαφής μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος σήμερα στο γεγονός αυτό, δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους του Ντονμπάς (στην ανατολική Ουκρανία) και επαληθεύει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar.

Η Ουκρανία λαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επικρίνει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει την Ουκρανία και τη Ρωσία κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, έχει ωστόσο σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

Πηγές: Reuters, TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος