Κουρδικό και Γκιουλενιστές στα σημεία «κλειδιά» για το «ναι» της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

Το σημείο Τουρκίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που Τούρκοι αναλυτές θεωρούν σημαντικότερο για τα συμφέροντα της Αγκυρας είναι η επίσημη καταγραφή ως τρομοκρατικών οργανώσεων σε έγγραφο του ΝΑΤΟ του PYD (Κούρδοι της βόρειας Συρίας) και της οργάνωσης FETO (γκιουλενιστές).  

Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία, συνεργάζονται με το PYD, που η Τουρκία το ταυτίζει με το ΡΚΚ (Κούρδοι αντάρτες στην Τουρκία), στη μάχη κατά του Ισλαμικού κράτους. Η Τουρκία προσβλέπει τώρα να σταματήσει αυτή η συνεργασία, ωστόσο σε μία πρώτη προσέγγιση, Τούρκοι αναλυτές που σχολίαζαν στο CNN Turk τις εξελίξεις, έλεγαν σκωπτικά ότι το PYD απλώς θα αλλάξει ονομασία και πως «στην Ουάσινγκτον ψάχνουν τώρα τα τρία γράμματα του νέου ακρωνυμίου».

Όσον αφορά τους γκιουλενιστές, που η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η διατύπωση στο κείμενο της συμφωνίας είναι: «η οργάνωση που ορίζεται ως FETO στην Τουρκία /  the organisation described as FETÖ in Türkiye».Αναλυτικά, η εν λόγω παράγραφος έχει ως εξής: «Η Σουηδία και η Τουρκία συμφωνούν σήμερα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους τόσο στο πλαίσιο του Τριμερούς Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού που ιδρύθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Μαδρίτης το 2022, όσο και στο πλαίσιο ενός νέου διμερούς Συμφώνου Ασφαλείας που θα συνεδριάζει ετησίως σε υπουργικό επίπεδο και θα δημιουργεί ομάδες εργασίας ανάλογα με την περίπτωση. Στην πρώτη συνεδρίαση αυτού του Συμφώνου Ασφάλειας, η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως βάση της συνεχιζόμενης καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 4. Η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι θα δεν παρέχει υποστήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETÖ στην Τουρκία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος