ΥΠΕΞ Ιράν: Το ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ απάντηση της Τεχεράνης στις ΗΠΑ – Μαραθώνιος επαφών Δένδια (video)

To Ιρανικό ελικόπτερο πετά πάνω από το ελληνικό δεξαμενόπλοιο που πλέει στον Περσικό κόλπο. Πάνοπλοι κομάντο με κουκούλες και στρατιωτικές στολές κατεβαίνουν στο κατάστρωμα και τρέχουν προς την γέφυρα του πετρελαιοφόρου. Έτσι αιφνιδίασαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν τα δύο ελληνικά τάνκερ.

Τέσσερις μέρες μετά, επικρατεί διπλωματικός πυρετός για την απελευθέρωση των πληρωμάτων. Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει την κατάσχεση των δύο πλοίων ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Δένδια, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε μαραθώνιο επαφών με ομολόγους του σε Σαουδική Αραβία, Ισραήλ και Κύπρο. Για δεύτερη φορά τοποθετήθηκε για το ζήτημα και το Φόρεϊν Οφις.

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, άφησε να εννοηθεί ότι το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία αποτελεί απάντηση της Τεχεράνης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την κατάσχεση πετρελαίου σε πλοίο με Ιρανική σημαία, που είχε προηγηθεί στην Κάρυστο.

«(Οι ΗΠΑ) χρησιμοποιούν την αδυναμία ορισμένων κρατών και τους βάζουν να κάνουν παράνομα πράγματα ως αντιπρόσωποί τους για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Αμερική πρέπει να γνωρίζει ότι μια ανεξάρτητη χώρα φυσικά και θα απαντούσε», δηλώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Σαέν Κατιμπζαντέχ.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι Ιρανοί κομάντο θα παραμείνουν στα ελληνόκτητα τάνκερ μέχρι να μεταγγίσουν μέρος ή και ολόκληρο το πετρέλαιο.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος