Υεμένη: Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας χαιρετίζει την δίμηνη εκεχειρία

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ενεπλάκη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο της Υεμένης, καλωσόρισε σήμερα την επιτευχθείσα συμφωνία για εκεχειρία δύο μηνών. Σε ανακοίνωσή της εκφράζει την υποστήριξή της στις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο της Υεμένης συμφώνησαν για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια σε μία εθνική εκεχειρία. Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Σάββατο, οπότε ξεκινά και το Ραμαζάνι. Στο πλαίσιό της θα επιτραπεί να μπουν στο λιμάνι της Χοντέιντα που ελέγχεται από τους Χούθι, πλοία που μεταφέρουν καύσιμα. Θα γίνονται επίσης πτήσεις από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαναά σε προκαθορισμένους προορισμούς.

Ο Χανς Γκρούντμπεργκ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ανέφερε ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί, με τη συγκατάθεση όλων των πλευρών.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη και το 80% του πληθυσμού της χώρας βασίζεται στην ξένη βοήθεια για να επιβιώσει. Η στρατιωτική συμμαχία, που ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή και τον εναέριο χώρο της Υεμένης, είχε επιβάλει αποκλεισμό στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι, με αποτέλεσμα να μην γίνονται εκεί παραδόσεις βασικών αγαθών και καυσίμων.

Οι εμπόλεμες πλευρές συζητούν επίσης την ανταλλαγή εκατοντάδων αιχμαλώτων. Μεταξύ αυτών είναι 16 Σαουδάραβες, τρεις Σουδανοί και ο αδελφός του προέδρου Χάντι. Η τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων έγινε το 2020, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος