Τη Δευτέρα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες – Τρόπους προσέγγισης αναζητά η Τουρκία (video)

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, με ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία, αλλά και φρέσκο αέρα στην ηγεσία των ΗΠΑ, αρχίζει τη Δευτέρα η Σύνοδος Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η πόλη έχει έχει μετατραπεί σε φρούριο, ενώ στο αεροδρόμιό της προσγειώθηκε το βράδυ της Κυριακής το Air Force One με επιβάτη τον Τζο Μπάιντεν.

Η στενή προσωπική σχέση που απολάμβανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ, τον βοηθούσε να εξομαλύνει τις διαφορές της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον. Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος αναζητούσε τρόπους προσέγγισης και απέδωσε σε κουτσομπολιά πολλά από αυτά που ακούγονται για τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Υπήρξαν πολλά κουτσομπολιά και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, γι’αυτό και πρέπει να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να αφήσουμε αυτά τα προβλήματα πίσω μας» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, κράτησε χαμηλό προφίλ, δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί σε όλα τα αγκάθια που υπάρχουν με τις ΗΠΑ. Το ζήτημα της γενοκτονίας της Αρμενίας, τα F-35 και τους S-400, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της Τουρκίας.

«Υπάρχει το θέμα με τους Πάτριοτ. Σε αυτό το ζήτημα ξανά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τους πήραν πίσω. Όταν τους πήραν, έπρεπε να κάνουμε μια συμφωνία με τη Ρωσία και κάναμε ένα βήμα σχετικά με τους S-400» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Λίγο πριν βρεθούν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν φρόντισε να τους δείξει ότι έχουν ανάγκη την Τουρκία και για τη Λιβύη, στέλνοντας το μισό υπουργικό συμβούλιό του. Ενδεικτικές είναι οι νέες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Εμείς ως αδέλφια (με τους Λίβυους), ως μια γροθιά και ένα σώμα, είμαστε μαζί με τη Λιβύη. Θα είμαστε μέχρι τέλος μαζί της στον δίκαιο αγώνα της» σημείωσε ο Χ. Ακάρ.

Το δικό του ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες πριν την σύνοδο του ΝΑΤΟ επέλεξε να στείλει ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου της G7 στην Κορνουάλη.
«Θέλω να το γνωρίζουν όλοι, αν έχει κανείς αμφιβολία, πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ και το άρθρο 5 (υπεράσπιση συμμάχου που δέχεται επίθεση) είναι ιερή υποχρέωση» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι αναμένει και εκείνος το ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ και στις Βρυξέλλες διαδηλωτές αναμένουν τους νατοϊκούς ηγέτες, κάνοντας πορεία και έκκληση για ειρήνη την Κυριακή.

Πηγή: ΕΡΤ / Μαρία Αλεξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος