Βαρύ το τίμημα της πανδημίας στη Λατινική Αμερική-Νέο κύμα κορονοϊού λόγω των διαδηλώσεων φοβούνται οι ΗΠΑ

Ξεπέρασαν τα 6 εκατ. τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και τους 374.000 οι νεκροί, ενώ σε 3 εκατ. υπολογίζονται οι ασθενείς που ανάρρωσαν. Βαρύ το τίμημα που πληρώνουν Λατινική και Κεντρική Αμερική με περισσότερα από 1 εκατ. κρούσματα. Την ίδια ώρα, καθοδική είναι πορεία της επιδημίας σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Αναζωπύρωση και δεύτερο κύμα της Covid-19 λόγω των μαζικών διαδηλώσεων, φοβούνται επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε την Κυριακή το ένα εκατομμύριο στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, τα μισά και πλέον εκ των οποίων έχουν καταγραφεί στη Βραζιλία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 1.016.828 κρούσματα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, εκ των οποίων 514.849 στη Βραζιλία, τη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στην περιοχή.

Με 29.314 θανάτους συνολικά, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από το υπουργείο Υγείας, η Βραζιλία καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της COVID-19 στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ (103.781 νεκροί), το Ηνωμένο Βασίλειο (38.376) και την Ιταλία (33.340).

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε στη Βραζιλία δύο εκατομμύρια δόσεις υδροξυχλωροκίνης, η χρήση της οποίας για την αντιμετώπιση της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, είναι πολύ αμφιλεγόμενη. Θα στείλουν σύντομα χίλιες συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στη Βραζιλία, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Με 164.476 κρούσματα μόλυνσης, το Περού είναι η χώρα η οποία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής.

ΗΠΑ

Κίνδυνο για την πυροδότηση ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων της Covid-19 στις ΗΠΑ διαβλέπουν επιστήμονες, υγειονομικές αρχές και κρατικοί αξιωματούχοι , εξαιτίας των συνεχιζόμενων μαζικών διαδηλώσεων μετά το φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό. Παρόλο που αρκετοί διαδηλωτές φορούν μάσκες (όχι κατ’ ανάγκη για λόγους δημόσιας υγείας), η συνάθροιση τόσων ανθρώπων εγκυμονεί κινδύνους δημόσιας υγείας.

Οι αρχές προέτρεψαν τους διαδηλωτές να φοράνε μάσκες και να τηρούν αποστάσεις για να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς φοβούνται ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να αποδειχθούν εστίες υπερμετάδοσης, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κάτι που θα φανεί σε περίπου δύο εβδομάδες. Η δήμαρχος της Ατλάντας συμβούλευσε τους διαδηλωτές «να πάνε να κάνουν ένα τεστ αυτή την εβδομάδα».

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανή η προώθηση ενός πακέτου βοήθειας στο Κογκρέσο, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων κλιμακώνεται για το περιεχόμενο του.

Την ίδια ώρα, Αμερικανικές επιχειρήσεις ζητούν από τους πελάτες τους να υπογράψουν έντυπα αποποίησης ευθύνης για την περίπτωση που μολυνθούν από την Covid-19. Από κομμωτήρια και κέντρα αναψυχής έως χρηματιστήρια και φωτογραφεία, τα έγγραφα και οι γνωστοποιήσεις αυτές κάνουν την εμφάνισή τους σε όλη τη χώρα, με τις επιχειρήσεις να ζητούν από τους πελάτες τους να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσουν την ασθένεια που έως τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100.000 Αμερικανούς.

Οι εταιρίες χρησιμοποιούν ειδοποιήσεις, έντυπα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο προκειμένου να προστατευτούν από πιθανές αγωγές εις βάρος τους, αλλά τα μέτρα αυτά δεν αποτρέπουν τους πολίτες από το να ζητήσουν αποζημίωση για περιπτώσεις που υπάρχει αμέλεια, με τον ίδιο τρόπο που μπορεί κάποιος να υποβάλει μήνυση επειδή έπεσε σε ένα γλιστερό πάτωμα ή αρρώστησε εξαιτίας της μπογιάς που περιέχει μόλυβδο και χρησιμοποιήθηκε για να βαφτούν οι τοίχοι, είπαν ειδικοί.

Ρωσία

Ακόμη 76 ασθενείς υπέκυψαν στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, με τον απολογισμό της πανδημίας στη Μόσχα να ανέρχεται πλέον σε 2.553 νεκρούς, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το κέντρο διαχείρισης της κρίσης στην πόλη.

Τα κρούσματα μόλυνσης  ανέρχονταν σε 405.843 και οι θάνατοι σε 4.693, 171.883 άνθρωποι αποθεραπεύθηκαν.

Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή τής αναφέρθηκαν 16 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, ο υψηλότερος αριθμός από την 11η Μαΐου, από 2 την προηγουμένη, τα οποία ήταν όλα τους «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που μολύνθηκαν στο εξωτερικό προτού αφιχθούν στην κινεζική επικράτεια.

Εντοπίστηκαν επίσης άλλες 16 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, από τρία την προηγουμένη.

Τα 11 «εισαγόμενα» κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σετσουάν, τρία στην αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας και δύο στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, διευκρίνισε η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας. Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας όπου άρχισε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.017 κρουσμάτων μόλυνσης.

Ιταλία

Η Ιταλία κατέγραψε κατά τις τελευταίες 24 ώρες 75 νέους θανάτους από την επιδημία Covid-19, έναντι 111 την προηγουμένη, επί συνόλου 33.415 θανάτων, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Ο ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων είναι 355, έναντι 416 χθες, επί συνόλου 233.019 κρουσμάτων της νόσου. Ο αριθμός των νοσούντων μειώθηκε σήμερα στους 42.075, από 43.691 χθες.

Γαλλία

Η Γαλλία κατέγραψε 31 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, επί συνόλου 18.475, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές. Είναι η 11η ημέρα που ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων στην χώρα είναι κάτω των 100. Ο απολογισμός των θανάτων στα κέντρα φροντίδας θα ανακοινωθεί στις 2 Ιουνίου.

Ισπανία

Η Ισπανία κατέγραψε 96 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, επί συνόλου 239.429 και 2 νέους θανάτους, επί συνόλου 27.127, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Γερμανία

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ δείχνουν ότι άλλοι 11 ασθενείς υπέκυψαν, ενώ 333 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 τις τελευταίες 24 ώρες.

Συνολικά, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου, έχουν χάσει τη ζωή τους 8.511 άνθρωποι επί συνόλου 181.815 κρουσμάτων μόλυνσης.

Δύο μήνες μετά το κλείσιμό τους λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού, τα μπαρ ξανανοίγουν σήμερα στη Φινλανδία και τη Νορβηγία, ενώ στην Ολλανδία, τα εστιατόρια και τα καφέ μπορούν να επαναλάβουν τη λειτουργία τους με τήρηση όμως των μέτρων κοινωνικής απόστασης.

Βρετανία

Άνθρωποι σε όλη τη Βρετανία σχεδιάζουν να προσκαλέσουν φίλους και συγγενείς για μπάρμπεκιου στον κήπο τους μετά τη σημερινή νεότερη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι προσκεκλημένοι θα πρέπει να φέρουν τα δικά τους μαχαιροπήρουνα και πιάτα -εκτός κι αν οι οικοδεσπότες έχουν καταφέρει να μην τα ακουμπήσουν καθόλου-και ενώ οι φιλοξενούμενοι μπορούν να μοιραστούν μεταξύ τους τα εδέσματα, δεν μπορούν τα πιάτα να πάνε από το ένα νοικοκυριό στο άλλο χωρίς πρώτα να έχουν σκουπιστεί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Τα σχολεία υποδέχθηκαν και πάλι σήμερα κάποιους από τους μαθητές τους, περισσότερα καταστήματα άνοιξαν ενώ για πρώτη φορά επετράπη η συνάθροιση έως έξι ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά σε εξωτερικούς χώρους.

Τουρκία

Καθώς στην Τουρκία καταγράφονται το τελευταίο διάστημα λιγότερα από 1.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό και περίπου 25 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανά 24ωρο, η Άγκυρα αποφάσισε να επαναφέρει από σήμερα 1η Ιουνίου τη χώρα σχεδόν στην ομαλότητα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επιστρέψει στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα μετά από σχεδόν δυόμισι μήνες παραμονής στην Κωνσταντινούπολη και να αρχίσει να προεδρεύει των κυβερνητικών συνεδριάσεων.

Στη νέα φάση, εξαιρουμένων των χώρων ψυχαγωγίας, εμπορικές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, υπαίθρια τεϊοποτεία, πισίνες, ιαματικές πηγές θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά.

Ανοίγουν επίσης παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία.

Ακόμη, ανοίγουν πλαζ, πάρκα, δημόσιοι κήποι, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, βιβλιοθήκες, κέντρα νεολαίας κ.ά.

Αίρονται περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ πόλεων, που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά σε 31 επαρχίες στις αρχές Απριλίου.

Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να ισχύει ο περιορισμός στο σπίτι των πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών καθώς και των ανήλικων κάτω των 18 ετών.

Τα παιδιά κάτω των 18 θα μπορούν να βγουν έξω δυο ημέρες την εβδομάδα για έξι ώρες και να μετακινούνται εντός και μεταξύ πόλεων με τους γονείς τους.

Αίγυπτος

Οι αρχές της Αιγύπτου ανακοίνωσαν χθες Κυριακή 46 θανάτους και 1.536 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Αίγυπτο έφθασε πλέον τους 959 νεκρούς επί συνόλου 24.985 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Κυριότερη εστία παραμένει η πρωτεύουσα της χώρας.

Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι αναφέρθηκαν σχεδόν 3.000 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται στην Ισλαμική Δημοκρατία εδώ και δύο μήνες.

Το Ιράν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο, ισχυρότερο κύμα λοιμώξεων νέου κορονοϊού αν οι άνθρωποι δεν τηρήσουν τις οδηγίες και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, προειδοποίησε ο Ιρανός υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμάκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

“Οι άνθρωποι φαίνεται ότι πιστεύουν πως ο κορονοϊός τελείωσε“, αλλά “απέχει πολύ” από αυτό και “μπορεί να δούμε ανά πάσα στιγμή (άλλη) μια επικίνδυνη κορύφωση”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή:ΕΡΤ,Reuters,Xinhua,ΑΠΕ-ΜΠΕ,TASS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος