Το Βιετνάμ αναπτύσσεται ταχέως, προσελκύοντας περισσότερους ‘Ελληνες (audio)

Στο Βιετνάμ και στην ομογένεια που δραστηριοποιείται εκεί ήταν αφιερωμένη η εκπομπή «Η παγκόσμια φωνή μας» στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Φιλοξενούμενοι ήταν ο πρεσβευτής του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Nguyen Manh Cuong, και ο Ναπολέων Πατεράκης, διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής CMI CO Ltd με έδρα την πόλη Ho Chi Minh (πρώην Σαιγκόν).

Ο Χο Τσι Μινχ, ο σύγχρονος ήρωας του Βιετνάμ, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και ειδικότερα περιοχές όπως η Φλώρινα και η Εδεσσα.

Επίσης, ένας Ελληνας, ο Κώστας Σαραντίδης που είναι 91 ετών σήμερα, είναι ήρωας του Βιετνάμ για τον αγώνα του εναντίον των Γάλλων και έχει παρασημοφορηθεί γι’αυτό.

Ο αρχιστράτηγος των Βιετκόγκ, Γκιαπ, είχε πει στον Σαραντίδη ότι ο ήρωας του ήταν ο Οδυσσέας που τον είχε εντυπωσιάσει με τον τρόπο που κέρδισε τον Τρωϊκό Πόλεμο. Τα λαγούμια που χρησιμοποίησαν οι Βιετκόγκ τα εμπνεύσθηκε κατά κάποιο τρόπο απο τον Οδυσσέα.

To Βιετνάμ έχει πληθυσμό 95 εκ. άτομα και είναι μικρή σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ασίας. Η οικονομία του Βιετνάμ αναπτύσσεται με ρυθμό 6%-8% τα τελευταία χρόνια με την ανεργία να ανέρχεται στο 2,2%. Η ραγδαία ανάπτυξη του Βιετνάμ έχει προσελκύσει κι Ελληνες, κυρίως επιστήμονες, επαγγελματίες, τα τελευταία 10 χρόνια.

Ομως, το κατά κεφαλή εισόδημα παραμένει χαμηλό αφού ανέρχεται σε 2,500 δολάρια περίπου και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) είναι κοντά στα 240 δισ. δολάρια.

Είναι η πιο παγκοσμιοποιημένη οικονομία στον κόσμο για χώρες με πληθυσμό άνω των 50 εκ. κατοίκων αφού οι εξαγωγές μαζί με τις εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 200% του ΑΕΠ. Η Ταϋλάνδη βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 122% και στην τρίτη θέση είναι η Γερμανία με 87%. Η Τουρκία είναι στην 7η θέση με 54% του ΑΕΠ.

Το Βιετνάμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα καφέ στον κόσμο μετά την Βραζιλία παρότι πριν λίγες δεκαετίες δεν είχε καφεόδενδρα τα οποία έφεραν στη χώρα οι Γάλλοι. Το Βιετνάμ εξάγει επίσης ηλεκτρονικά, υποδήματα και ενδύματα με την Κίνα και τις ΗΠΑ να είναι οι δυο κύριες εξαγωγικές αγορές του.

Παρότι είναι μια χώρα που διοικείται από ένα κόμμα, το σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό, έχει καθιερώσει την 13η Οκτωβρίου ως ημέρα του βιετναμέζου επιχειρηματία, κάνοντάς την εθνική εορτή.

Ο πρεσβευτής του Βιετνάμ στην Ελλάδα Nguyen Manh Cuong

Οι σχέσεις του Βιετνάμ με την Ελλάδα είναι εξαιρετικές και πάνε πίσω στο 1975. Η χώρα του είναι ευγνώμων για την στάση που κράτησε η Ελλάδα απέναντι στον αγώνα των Βιετναμέζων και για την συνεισφορά των Ελλήνων στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ο πρεσβευτής ανέφερε ότι η οικονομική πολιτική επιδιώκει την οικονομική αναδιάρθρωση με διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας. Υπάρχουν περιθώρια για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Ελλάδας και του Βιετνάμ. Το Βιετνάμ θέλει να προσελκύσει νέες επενδύσεις και εργαζομένους με υψηλά προσόντα σε κλάδους όπως η γεωργία, η ενέργεια, υγεία, κατασκευές και βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

Η Ελλάδα είναι η πιο ισχυρή ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο και οι δυο πλευρές θα έπρεπε να προωθήσουμε περισσότερο την συνεργασία μας στον κλάδο, όπως στη ναυπήγηση και στις επισκευές πλοίων, τόνισε.

Η πρεσβεία του Βιετνάμ είναι σημείο επαφής για όλους τους Ελληνες επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο Βιετνάμ και χρειάζονται πληροφορίες, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποια είναι τα κοινά σημεία και οι διαφορές μεταξύ Ελλήνων και Βιετναμέζων, ο ίδιος ανέφερε πως “Προσωπικά, έχω πολύ καλή εντύπωση για τους ‘Ελληνες και την χώρα…Πραγματικά απολαμβάνω τον καιρό και το φαγητό στη χώρα σας. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί…και έχουν χιούμορ,“.

Ο πρεσβευτής πρόσθεσε ότι απ’ όλες τις χώρες που έχει πάει, η Ελλάδα είναι η πιο ωραία για διαμονή και εργασία.

Ο κ. Ναπολέων Πατεράκης

Το Βιετνάμ αναπτύσσεται ταχέως, προσελκύοντας περισσότερους ‘Ελληνες (audio)

Ο διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής CMI CO Ltd με έδρα την πόλη Ho Chi Minh βρίσκεται στο Βιετνάμ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, στάθηκε στον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης της βιετναμέζικης οικονομίας λόγω του αυξημένου ρυθμού των επενδύσεων, των εξαγωγών και της αυξημένης κατανάλωσης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος παρατήρησε ότι οι Βιετναμέζοι ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στους ξένους μετά το τέλος του πολέμου την δεκαετία του 1970 αλλά αυτό έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μετά.

Υπάρχει ζήτηση για ξένους εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες και ήδη ορισμένοι Ελληνες, εργάζονται ως πιλότοι των βιετναμικών αερογραμμών αλλά και καθηγητές αγγλικών.

Συγκρίνοντας τους Ελληνες με τους Βιετναμέζους, ο κ. Πατεράκης τόνισε πως είναι με το χαμόγελο στα χείλη, φιλόξενοι, εργατικοί και έχουν επίσης περάσει πολλά με πολέμους και κατακτητές. Επίσης, αρκετά φαγητά μοιάζουν με τα ελληνικά και για το γεγονός ότι μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν υπό τους Γάλλους.

Αυτό που με κρατάει εδώ είναι η οικογένεια. Υπάρχουν ακόμη οι θεσμοί της οικογένειας, ο σεβασμός προς τους γονείς, προς τους παππούδες, τις γιαγιάδες. Μου θυμίζει πολύ τα χρόνια που περάσαμε εμείς το ’50, ’60, ’70,” συμπλήρωσε. “Ολες οι οικογένειες μαζί να καθίσουν μαζί να φάνε, όπως κάναμε παλιά, ο ένας να βοηθήσει τον άλλο…

Οσον αφορά την ναυτιλία, το Βιετνάμ δεν είναι μεν ναυτική χώρα παρότι έχει μεγάλες ακτογραμμές, όμως δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια στη ναυπήγηση πλοίων και αρκετοί Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν δώσει παραγγελίες για νεότευκτα πλοία.

Συμπαρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα

Hχολήπτης: Στέλιος Καμπουρόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος