Τι θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι ταξιδεύουν στην Ισπανία από την 1η Ιουλίου

Οι πολίτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταξιδεύουν στην Ισπανία θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που θα πιστοποιεί ότι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να έχει χορηγηθεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν το ταξίδι τους προς την Ισπανία. Εάν δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου το οποίο θα έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 48 ώρες πριν το ταξίδι τους. Τα συγκεκριμένα έγγραφα γίνονται αποδεκτά στα Ισπανικά, Αγγλικά, Γαλλικά ή Γερμανικά ή όπου απαιτείται να είναι μεταφρασμένα στα ισπανικά από επίσημο φορέα. Από τις ανωτέρω απαιτήσεις εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών που ταξιδεύουν με ενήλικες.

Εξαιρούνται επίσης ταξιδιώτες από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη φωτεινή ένδειξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC). Επίσης πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. που μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς περιορισμούς θα είναι αυτοί που προέρχονται από 15 χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λίβανος, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουάντα, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Κίνα, και από τις ειδικές διοικητικές περιοχές του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Στην τελευταία ενημέρωση της λίστας χωρών εκτός περιορισμών βρισκόταν επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά από την Παρασκευή 1ης Ιουλίου θα παραμείνει εκτός αυτής. Για τους Βρετανούς τουρίστες λοιπόν είναι υποχρεωτικό το αρνητικό τεστ PCR ή να πιστοποιούν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Αυτές οι απαιτήσεις θα ισχύουν για πρόσβαση οπουδήποτε στην Ισπανία, και όχι μόνο στις Βαλεαρίδες Νήσους, που είναι η μόνη Αυτονομία που βρίσκεται επί του παρόντος στην πράσινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν απαιτείται δεκαήμερη καραντίνα όταν επιστρέψουν στην χώρα τους. Το τεστ, τόσο PCR όσο και αντιγόνου, πρέπει να πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ισπανία.

Σε ό,τι αφορά σε τρίτες χώρες και εκτός ΕΕ θα επιτρέπεται η είσοδος τους στην Ισπανία μόνο εάν εμβολιάστηκαν με οποιοδήποτε από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την άφιξή τους . Έτσι, άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί με ένα από αυτά τα φάρμακα, ακόμη και αν έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ, έχουν προηγουμένως ξεπεράσει την ασθένεια ή έχουν λάβει άλλα εμβόλια, αποκλείονται από τουριστικά ταξίδια προς την Ισπανία.

Η πρόσφατη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού ανησυχεί και την Ισπανία αν και είναι σχετικά μειωμένες οι μολύνσεις από αυτήν την μετάλλαξη γι’ αυτό και υπάρχει αποκλεισμός χωρών όπως η Ινδία ακόμα και αν τουρίστες της έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου.Στην πράξη, απαγορεύονται επίσης οι τουριστικές αφίξεις από την Βραζιλία ή την Νότια Αφρική.

Σε όλες τις περιπτώσεις και ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης, είτε αεροπορικώς είτε θαλασσίως, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώσουν την φόρμα υγειονομικού ελέγχου μέσω του ιστότοπου www.Spth.gob.es ή την εφαρμογή Spain Travel Health. Ο κωδικός QR που δημιουργείται πρέπει να επιδεικνύεται πριν από την επιβίβαση, καθώς και κατά τους υγειονομικούς ελέγχους κατά την άφιξη στην Ισπανία.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος