Τι σημαίνει η συμφωνία ΗΠΑ-Ευρώπης για την ενέργεια

Η ΕE προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Από τη μία αποφεύγει προς το παρόν το εμπάργκο σε ρωσικό αέριο και πετρέλαιο και από την άλλη προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα με την υπογραφή συμφωνίας μαμούθ με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG θα παραδώσουν φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, ενώ η Κομισιόν σε συνεργασία με τα κράτη μέλη θα διασφαλίσει σταθερή ζήτηση για 50 δισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού LNG ετησίως μέχρι το 2030.

«Όπως γνωρίζετε έχουμε στόχο να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να τα ξεφορτωθούμε τελείως. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω καταρχάς των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές αλλά και μέσω των διαφορετικών προμηθειών αερίου και με παραδόσεις LNG», δήλωσε η η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ προμηθεύεται ετησίως 150 δισεκατομμύρια ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών και άλλα 14 έως 18 με τη μορφή υγροποιημένου αερίου. Στόχος της για το 2022 είναι να μειώσει την εξάρτηση αυτή κατά τα δύο τρίτα. Είναι ξεκάθαρο ότι η επίτευξή του είναι έργο δύσκολο.

Έτοιμο να βοηθήσει την ΕΕ δηλώνει το Κατάρ, που θεωρεί ότι η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια.

«Το να πούμε ότι πραγματικά ότι η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το αέριο (ρωσικό), δεν είναι πρακτικά δυνατό. Όλοι στην Ευρώπη μιλούν μαζί μας και με άλλους ενεργειακούς προμηθευτές, γιατί θέλουν να διαφοροποιήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Σαάντ Σερίντα Αλ Καάμπι.

Ήδη η Γερμανία, ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος αγοραστής του ρωσικού αερίου συμφώνησε με το Κατάρ σε μακροπρόθεσμη ενεργειακή σύμπραξη.

«Αναμένουμε ότι θα είμαστε ανεξάρτητοι από το ρωσικό αέριο μέχρι το καλοκαίρι του 2024, με ελάχιστες εξαιρέσεις», είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Το γεγονός ωστόσο ότι οι εισαγωγές είτε από Αμερική είτε από το Κατάρ θα γίνονται με υγροποιημένο αέριο και όχι μέσω αγωγών, σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα κατασκευής τερματικών υποδοχής και αποθήκευσης του LNG. Απάντηση σε αυτό επιχειρεί να δώσει η Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός της Πέδρο Σάντσεθ προσήλθε στη Σύνοδο ζητώντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αγωγών μεταφοράς αερίου από την Ισπανία προς την υπόλοιπη ευρώπη, αλλά και παρεμβάσεις στις τιμές της ενέργειας καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις στην πατρίδα του.

Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Λευκός Οίκος: Νέα εποχή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Στον Λευκό Οίκο μιλούν για μια νέα εποχή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και αποδεικνύουν ότι στέκονται στο πλευρό των συμμάχων με πράξεις. Ο Λευκός Οίκος είναι αποφασισμένος να συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης και να καλύψει τόσο τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της (αυτές δηλαδή που αφορούν στους επόμενους δύο χειμώνες) καθώς και τις μακροπρόθεσμες, οι οποίες, στόχος είναι κάποια στιγμή να καλύπτονται αποκλειστικά από εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Με απλά λόγια το αμερικανικό σχέδιο έχει δυο στάδια. Απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και δεύτερο στάδιο απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα γενικότερα και για πάντα.

Για τα επόμενα δύο χρόνια η Αμερική δεσμεύεται να εξασφαλίσει 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, είναι ακριβὠς όσo υγροποιημένο αέριο πήρε το 2021 από την Ρωσία. Αυτό το LNG η Ουάσιγκτον θα το εξασφαλίσει είτε από τις δικές της πηγές είτε από συμμαχικές χώρες στην Ασία και αλλού.

Για το διάστημα έως το 2030 η Αμερική δεσμεύεται να αυξήσει κι άλλο τις μεταφορές υγροποιημένου αερίου και να στηρίξει την δημιουργία υποδομών στην Ευρώπη για να μηδενιστεί σταδιακά και η ροή αερίου μέσω ρωσικών αγωγών. Το σημείο κλειδί είναι ότι οι υποδομές αυτές θα μπορούν μεσοπρόθεσμα να χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά υγροποιημένου αερίου αλλά μελλοντικά θα μπορούν να στηρίξουν εναλλακτικές πηγές (που είναι και το τελικό ζητούμενο) όπως υδρογόνο.

ανταπόκριση από Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος