Θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας – Βρετανίας στη Μαύρη θάλασσα

Άλλο ένα θερμό επεισόδιο σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Μαύρη Θάλασσα ανάμεσα σε ρωσικές δυνάμεις και πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού. Το Λονδίνο προσπάθησε να το υποβαθμίσει, ενώ η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε εντόνως στους Βρετανούς διπλωμάτες.

Δύο εκδοχές για τα πυρά που έπεσαν νότια της Κριμαίας. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι έδιωξαν το βρετανικό αντιτορπιλικό Defender από τα χωρικά τους ύδατα με προειδοποιητικά πυρά από πλοίο της ακτοφυλακής και με βόμβες από ένα Σουχόι 24.

Οι Βρετανοί παρουσιάζουν αντίθετη εικόνα. Λένε ότι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι οι Ρώσοι διενεργούσαν άσκηση και ότι το πλοίο τους δεν έγινε στόχος. Πάντως δημοσιογράφος του BBC που επιβαίνει στο Defender μετέδωσε ότι ρωσικά πλοία παρενόχλησαν το βρετανικό, για να αλλάξει πορεία και ότι άκουσε πυρά.

Η Βρετανία λέει ότι το πλοίο ήταν σε ουκρανικά χωρικά ύδατα, καθώς η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. H Μόσχα διαμαρτυρήθηκε στον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο, ενώ νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκφράσει την ανησυχία του για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσπαθεί να εμποδίσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nordstream 2, ένα έργο που υποστηρίζει η Γερμανία. Σε δηλώσεις δίπλα στον Γερμανό ομόλογό του είπε ότι ο αγωγός, που παρακάμπτει την Ουκρανία θα είναι ένα ισχυρό όπλο της Μόσχας.

Μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν, η Γερμανία και η Γαλλία προτείνουν Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ρώσο Πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος