Συρία: Μάχες και σκληρό διπλωματικό παιχνίδι – Συνάντηση Πενς με Ερντογάν (video)

Τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία ζητούν από τον Ταγίπ Ερντογάν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στην Άγκυρα. Οι μάχες μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και των Σύρων συμμάχων τους κατά των θέσεων της κουρδικής πολιτοφυλακής συνεχίζονται κυρίως στη Ράκα, τη Μανμπίτζ και τη Ταλ Αμπιά. Στους 218 ανέρχονται οι νεκροί άμαχοι μεταξύ των οποίων 18 παιδιά από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης ανακοίνωσαν οι κουρδικές αρχές που ζήτησαν τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι τραυματίες από την πόλη Ρας αλ Αΐν, όπου βομβαρδίστηκε νοσοκομείο. Το Κρεμλίνο εξέφρασε ανησυχίες για την κατάσταση των προσφύγων και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα συζητήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την κατάσταση στη βόρεια Συρία, την ερχόμενη Τρίτη στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι. Η Ρωσία υποσχέθηκε στην Άγκυρα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή δεν θα βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας την απομάκρυνση των Κούρδων από την περιοχή με τη συνδρομή των ρωσικών και των συριακών δυνάμεων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάϊκ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο, στη σκιά της αποκάλυψης της επιστολής που έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο πρόεδρο την πρώτη μέρα της έναρξης των επιχειρήσεων και στην οποία ζητά ανοιχτά να σταματήσει την επιχείρηση, γιατί αλλιώς θα του καταστρέψει την οικονομία.

Ο Πενς Θα παροτρύνει την Τουρκία να σταματήσει την στρατιωτική της επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην βορειοανατολική Συρία.

Εγγυήσεις της Ρωσίας στην Άγκυρα

Η Ρωσία υποσχέθηκε στην Άγκυρα ότι η πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που είναι ο στόχος της επίθεσης του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, δεν θα βρίσκεται στα συριακά εδάφη από την άλλη πλευρά των συνόρων, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ρωσία «υποσχέθηκε πως ούτε το PKK [σ.σ. Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν] ούτε οι YPG θα βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων», είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο BBC. «Αν η Ρωσία, συνοδεία του συριακού στρατού, απομακρύνει στοιχεία των YPG από την περιοχή, δεν θα αντιτεθούμε σε αυτό».

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία στο πλαίσιο οποιασδήποτε διευθέτησης της σύγκρουσης στην περιοχή, καθώς η Τουρκία συνεχίζει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ συναντήθηκε σήμερα με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, με τον οποίον συζήτησε την κατάσταση στην Συρία, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, οι Καλίν και Λαβρέντιεφ «συμφώνησαν στο ότι είναι αναγκαίο να αποτραπούν οι απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας οι οποίες προέρχονται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

“Απαντάμε με νόμιμα μέσα” λέει η Δαμασκός

Οι Σύροι είναι «ενωμένοι» απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας, ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση της Δαμασκού στην πρώτη αντίδρασή της μετά την ανάπτυξη του στρατού της στη βορειοανατολική Συρία. «Η συριακή κυβέρνηση επαναβεβαιώνει ότι απορρίπτει πλήρως και καταδικάζει σθεναρά την απαίσια επίθεση της Τουρκίας».

Η Συρία θα απαντήσει στην τουρκική επιθετικότητα σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της με όλα τα «νόμιμα μέσα» που διαθέτει, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων για τη στήριξη των κουρδικών δυνάμεων

Ανθρωπιστικό διάδρομο ζητούν οι Κούρδοι

Οι κουρδικές αρχές ζήτησαν τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι «τραυματίες» από την πόλη Ρας αλ-Άιν που έχει περικυκλωθεί από τις τουρκικές δυνάμεις. Βομβαρδισμοί έπληξαν εξάλλου ένα νοσοκομείο της πόλης, το οποίο υπέστη ζημιές, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σε 218 ανέρχονται οι άμαχοι, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά, που έχουν χάσει τη ζωή τους από την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, περίπου μία εβδομάδα μετά την έναρξή της, ανακοίνωσαν σήμερα οι κουρδικές αρχές της περιοχής στην οποία εξαπολύθηκε. Επίσης 650 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές στον τομέα της υγείας.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα τις ανησυχίες του για την ανθρωπιστική κατάσταση. Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση σχετικά με τους πρόσφυγες.

Ερντογάν: “Πέταξα στα σκουπίδια την επιστολή Τραμπ”

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέταξε την επιστολή του Αμερικανού ομόλογού του Ντόναλντ Τραμπ «στα σκουπίδια», σύμφωνα με το BBC. Σε επιστολή του προς τον Ερντογάν με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου –ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία — ο Τραμπ καλούσε τον Τούρκο πρόεδρο: «Μην παριστάνεις τον σκληρό!», «μη γίνεσαι ανόητος!». Πηγές από την τουρκική προεδρία δήλωσαν στο BBC ότι ο Ερντογάν «απέρριψε εντελώς την επιστολή».

Εξάλλου το Κρεμλίνο επέκρινε το ύφος της επιστολής αυτής του Τραμπ, το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα ασυνήθιστο για την αλληλογραφία μεταξύ ηγετών. «Δεν συναντά κανείς συχνά τέτοια φρασεολογία στην αλληλογραφία μεταξύ ηγετών κρατών. Είναι μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη επιστολή», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Καταγγελίες για χρήση πυρομαχικών με φώσφορο

Οι κουρδικές αρχές στη Συρία κατηγόρησαν την Τουρκία ότι καταφεύγει σε μη συμβατικά όπλα, όπως λευκό φώσφορο και ναπάλμ, στην επίθεσή της στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην περιοχή, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη χρήση αυτών των όπλων.

Κούρδοι αξιωματούχοι ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονται παιδιά με εγκαύματα που, σύμφωνα με έναν γιατρό της επαρχίας Χασακέ, επιβεβαιώνουν τη χρήση τέτοιων όπλων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Γαλλικό Πρακτορείο

Σχετικές ειδήσεις: Συρία:Μαίνονται οι μάχες-«Μην είσαι ανόητος» είχε γράψει ο Τραμπ στον Ερντογάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος