Συρία:Μαίνονται οι μάχες-“Μην είσαι ανόητος” είχε γράψει ο Τραμπ στον Ερντογάν (video)

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις των τουρκικών και των συροκουρδικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας, όπως και η ανθρωπιστική κρίση. Την ίδια ώρα στη διπλωματική σκακιέρα εντείνονται οι πιέσεις στην Άγκυρα για εκεχειρία. Αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάϊκ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο. Το βλέμμα είναι στραμμένο και στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, όπου θα συζητηθεί η τουρκική επιχείρηση στην Συρία. Η Τουρκία αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της συνόδου κορυφής,  που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Οι παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, τους ευρωπαίους ηγέτες.

Με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία.

Την ανησυχία του για τον «κίνδυνο διασποράς» των φυλακισμένων τζιχαντιστών, που κρατούνται στη ΒΑ Συρία, εξέφρασε το ΣΑ του ΟΗΕ, χωρίς όμως να ζητήσει τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον των Κούρδων. Παράλληλα τόνισε «τη μεγάλη ανησυχία» του για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή.

Στις 22 Οκτωβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο συριακός στρατός μαζί με ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Κομπάνι, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ρωσική παρέμβαση και  η συμφωνία  μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ έχουν  αλλάξει την εικόνα στο μέτωπο.

Το ΡΚΚ, το οποίο είναι κομμάτι των Κούρδων,  είναι πιθανότατα μεγαλύτερη «τρομοκρατική απειλή» από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο Ντ.Τραμπ.

Υποστηρίζοντας την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, ο Αμερικάνος πρόεδρος ανέφερε πως δεν έδωσε στον Τούρκο ομόλογό του την έγκρισή του για μια στρατιωτική επίθεση, όπως τον κατηγορούν πολλοί που βρίσκονται και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Συρία:Μαίνονται οι μάχες-“Μην είσαι ανόητος” είχε γράψει ο Τραμπ στον Ερντογάν (video)

Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η επιστολή του Αμερικανού πρόεδρου προς τον Τούρκο ομόλογο του την ημέρα που ο Ερντογάν διέταξε να εξαπολυθεί η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Όπου μεταξύ άλλων ανέφερε : Μην παριστάνεις τον σκληρό, μη γίνεσαι ανόητος». Αυτές οι όχι ακριβώς διπλωματικές εκφράσεις περιέχονται σε επιστολή του Αμερικανού προέδρου που φέρει ημερομηνία «8 Οκτωβρίου».

Τη δυσαρέσκεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε η ρωσική παρουσία στο Μανμπίτζ.

Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ και στη διεθνή κοινότητα αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αντίμετρα σε κυρώσεις θα είναι μεγαλύτερα.

Στην Άγκυρα βρίσκονται ο αντιπρόεδρος και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ , οι οποίοι θα αποπειραθούν να πείσουν τον Ερντογαν να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αύριο, ο κ.Πομπέο θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, και στις Βρυξέλλες, με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Αποστολή: Φάνης Παπαθανασίου

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Β. Συρία: Μάχες τουρκικού στρατού με Συρο-κούρδους – Προώθηση ρωσικών και συριακών δυνάμεων (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος