Σαφή μηνύματα στην Άγκυρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής : “Θα υπάρξουν συνέπειες”

“Θα υπάρξουν συνέπειες αν η Τουρκία επιμείνει στον δρόμο της παραβατικότητας”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα. Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να διατυπωθούν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία. Σαφές ήταν και το μήνυμα Μακρόν που αποθάρρυνε τους ελιγμούς της Άγκυρας.

Τηλεφωνική και διαδικτυακή συνάντηση Μητσοτάκη -Μπάιντεν

Δύο φορές, μέσα σε 24 ώρες ο  Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχουν τηλεφωνική και διαδικτυακή συνάντηση,  αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία θα συζητηθούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι επίσημος προσκεκλημένος.

Εν όψει της Συνόδου, Κυρ. Μητσοτάκης και Ν. Αναστασιάδης έστειλαν μηνύματα,  με τον Κύπριο Πρόεδρο να επισημαίνει:  Από κοινού συμφωνήσαμε ότι οτιδήποτε ανακοινωθεί θα πρέπει να είναι απόλυτα συναρτημένο με την έκθεση Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος  Μπορέλ και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσαν ότι η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεργαστούν για βιώσιμη αποκλιμάκωση. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ΕΕ ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, που υποστηρίζεται από το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως ανακοινώθηκε.

Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ  Ερντογάν  σεε τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Μέρκελ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ προσβλέπει σε θετική ατζέντα στην επικείμενη Ευρ. Σύνοδο.

Ανάχωμα από Μακρόν

“Η Γαλλία είναι ξεκάθαρη. Όταν υπήρξαν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τις καταδικάσαμε με δηλώσεις και ενεργήσαμε στέλνοντας φρεγάτες. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Συνήθως μεταξύ συμμάχων δεν είναι δυνατόν να σημειώνονται ενέργειες όπως αυτές στις οποίες προέβη η Τουρκία τους τελευταίους μήνες”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, οριοθετώντας απολύτως και τη στάση του κατά τη Συνάντηση Κορυφής.

ΣΥΡΙΖΑ: Να καθιερωθεί μηχανισμός κλιμακούμενων κυρώσεων

Να καθιερωθεί μηχανισμός επιβολής συγκεκριμένων και κλιμακούμενων κυρώσεων που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία επανέλθει στις επιθετικές ενέργειες κατά κρατών-μελών, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την κυβέρνηση να δώσει σαφή μηνύματα στην Άγκυρα.

Στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συναντήσεις με τον Ν. Δένδια και τον Μ. Τσαβούσογλου.

Ο  υπουργός Εθν. Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρέτ Καρενμπαόυερ, με αντικείμενο συζήτησης τη συνεργασία για αμυντικά και εξοπλιστικά προγράμματα.

Ταξίδια στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του σχεδίου της Αθήνα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Ενόπλων της Δυνάμεων θα πραγματοποιήσει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος