Συνεδριάζουν οι κορυφαίοι ειδικοί για το κλίμα – Στις 6 Αυγούστου τα αποτελέσματα της έκθεσής τους

Τις τελευταίες 6 εβδομάδες ο πλανήτης παρακολουθεί εικόνες κλιματικής καταστροφής με πολλά θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές. Η κλιματική αλλαγή χτυπά αδιάκριτα, παντού στον κόσμο, απειλώντας άμεσα τους πιο ευάλωτους.

Διακόσιοι σαράντα κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες συνέγραψαν την νέα έκθεση του ΟΗΕ για το παγκόσμιο κλίμα, η οποία αναθεωρεί επί τα χείρω όλες τις προβλέψεις, φέρνοντας χρονικά την κλιματική καταστροφή πιο κοντά.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη ορατή. Δεν χρειάζεται να πούμε στον κόσμο ότι η κλιματική αλλαγή υφίσταται», δηλώνει η Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας.

Η επιστημονική κοινότητα αξιολογεί την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος και στις 6 Αυγούστου θα παρουσιάσει την τελική έκθεση, με βάση την οποία ηγέτες 195 χωρών στη σύνοδο για το κλίμα του ΟΗΕ θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης κάνει λόγο για επταπλασιασμό των κυμάτων καύσωνα μέσα στις επόμενες 3 δεκαετίες, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένονται χιλιάδες πρόωροι θάνατοι από τους καύσωνες που θα γίνουν κανονικότητα, με θερμοκρασίες που θα σπάσουν νέα υψηλά ρεκόρ.

Έντονη κινητικότητα εμφανίζεται και στην κλιματική διπλωματία. Οι υπουργοί περιβάλλοντος των G20 συμφωνήσαν στη λήψη μέτρων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο Κίνα και Ινδία αντιστέκονται στην απόσυρση των ορυκτών καυσίμων, στα οποία στηρίζεται η οικονομία τους.

Η επιστημονική κοινότητα όμως προειδοποιεί πώς μόνο αν μηδενιστούν τα αέρια του θερμοκηπίου η ανθρωπότητα μπορεί να διατηρήσει ελπίδα επιβίωσης.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος