Συνεχίζει τις φραστικές επιθέσεις ο Ερντογάν – Με ευρωπαϊκές κυρώσεις απειλεί η Γαλλία

Στα άκρα η διαμάχη Γαλλίας-Τουρκίας, μετά και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Σαρλί Εμπντό», το οποίο σατιρίζει τον Ερντογάν. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν έχει δει το εξώφυλλο, ωστόσο εξαπέλυσε νέες επιθέσεις κατά του Γάλλου προέδρου και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, κατηγορώντας τις χώρες της Δύσης ότι απεργάζονται νέες Σταυροφορίες.

Τούρκοι αξιωματούχοι εκτόξευσαν ύβρεις και προσβολές κατά της Γαλλίας, ενώ η Γαλλία διαμηνύει ότι δεν θα υποκύψει στις απόπειρες εκφοβισμού επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα διστάσει να ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Προειδοποιητικό μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, λέγοντας ότι η στάση της θα αξιολογηθεί.

Την Τετάρτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, κάλεσε με ανακοίνωσή του «σε αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών και των πεποιθήσεων».

Τόνισε πως παρακολουθεί «με βαθιά ανησυχία τις αυξανόμενες εντάσεις και τα κρούσματα μισαλλοδοξίας που προκάλεσε η δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα και βαθιά προσβλητικά», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

«Τα εμπρηστικά σκίτσα προκάλεσαν επίσης πράξεις βίας εναντίον αθώων αμάχων που υπέστησαν επιθέσεις εξαιτίας της θρησκείας τους, της πίστης τους ή της εθνότητάς τους», συνέχισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Οι προσβολές σε βάρος θρησκειών και ιερών θρησκευτικών συμβόλων προκαλούν το μίσος και τον εξτρεμισμό, οδηγώντας στην πόλωση και στο θρυμμάτισμα της κοινωνίας», εκτίμησε ο Μορατίνος, κατά την ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια τελετής για την απότιση φόρου τιμής, ο Μακρόν υπερασπίστηκε τα σκίτσα του προφήτη μετά τη δολοφονία στις 16 Οκτωβρίου από τζιχαντιστή Γάλλου καθηγητή Ιστορίας, του Σαμιέλ Πατί, που είχε παρουσιάσει τέτοια σκίτσα κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, πιστοί αντέδρασαν με οργή, κατεβαίνοντας σε διαδηλώσεις εναντίον των δηλώσεων και της στάσης του προέδρου της Γαλλίας, ενώ σε πολλές χώρες έχουν αρχίσει εκστρατείες μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τη χρήση του συστήματος των ρωσικών πυραύλων S-400 είναι «πολύ πραγματικός», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Οι κυρώσεις φυσικά εξετάζονται», πρόσθεσε, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία είχε δοκιμάσει στις 16 Οκτωβρίου το αμυντικό σύστημα S-400, το οποίο η Ουάσιγκτον θεωρεί ασύμβατο με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.

Πηγές: ΕΡΤ, Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος