Συναγερμός στη Γαλλία για κρούσματα κορονοϊού-ΠΟΥ: Επικίνδυνη η παραπληροφόρηση (video)

Στην Κίνα, 86 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν σε μία μόνο μέρα από τους οποίους ο ένας είναι Αμερικανός και ο άλλος Ιάπωνας υπήκοος, ενώ παραμένει σχετικά χαμηλή η διασπορά σε χώρες της δύσης. Συναγερμός έχει σημάνει στο χειμερινό τουριστικό θέρετρο, Λε Κονταμίν, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Πέντε Βρετανοί κάτοικοι της περιοχής μεταξύ τους και ένα παιδί έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Εξετάζονται άλλοι τέσσερις ενήλικες και ακόμη δύο παιδιά.

Δύο σχολεία κλείνουν προληπτικά στην περιοχή καθώς πήγαιναν εκεί τα παιδιά ενώ οι αρχές ψάχνουν να εντοπίσουν όσους ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς που φέρεται να μολύνθηκαν από Βρετανό τουρίστα που είχε ταξιδέψει στη Σιγκαπούρη.

Τα θετικά κρούσματα και οι επαφές που είχε αυτός ο Βρετανός, 11 άτομα συνολικά, έμεναν στο ίδιο θέρετρο και έχουν μεταφερθεί σε τέσσερα νοσοκομεία.

Στην Μαγιόρκα της Ισπανίας, οικογένεια Βρετανών έχει μπει σε καραντίνα σε νοσοκομείο καθώς είχε έρθει σε επαφή με ένα άτομο που βρέθηκε θετικό στον ιό.

Η ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Περισσότεροι από 34.800 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωναϊό παγκοσμίως, στη συντριπτική πλειοψηφία στην Κίνα, όπου οι θάνατοι ανέρχονται σε 723 ενώ στο εξωτερικό έχει αναφερθεί ένας νεκρός, στις Φιλιππίνες.

Κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες φαίνεται ότι υπήρξε μια ελαφρά σταθεροποίηση του αριθμού των περιπτώσεων, μια επιβράδυνση κρουσμάτων την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός χαρακτηρίζει ως «ευκαιρία» για δράση.

Την Πέμπτη, Αμερικανός πολίτης 60 ετών, ο πρώτος μη κινέζος θύμα της ασθένειας, πέθανε στο νοσοκομείο Jinyintan της Γουχάν, ενώ αναφέρεται και θάνατος Ιάπωνα.

Από τους 34.598 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί στην Κίνα, σχεδόν 25.000 είναι στην επαρχία Χουμπέι, όπου και η πόλη Γουχάν.

“Οι θεωρίες συνωμοσίας υπονομεύουν τις προσπάθειες”

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Τάντρος Αντάνομ Γκρέμπρεους, δήλωσε ότι η παραπληροφόρηση “δυσχεραίνει την αντιμετώπιση του ιού” και ενδεικτικά παρέπεμψε στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας Guardian σύμφωνα με την οποία “το πιο μεταδοτικό στον κορονοϊό είναι η παραπληροφόρηση”. Επικρίνονται ιδιαίτερα κανάλι της Ρωσίας, που ισχυρίστηκε ότι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ή οι φαρμακευτικές εταιρείες ευθύνονται για τον ιό, την ώρα που βρετανικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, εμφάνισαν βίντεο με “ύποπτη” σούπα νυχτερίδας, και θεωρίες για μόλυνση από φίδια.

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από τη Γουχάν που δείχνουν αξιωματούχους ντυμένους με προστατευτικές στολές να απομακρύνουν με το ζόρι από τα σπίτια ανθρώπους που έχουν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα.

Περίπου 100 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, ανέβασαν πυρετό ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo. Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι οι επιβάτες αυτοί θα επανεξεταστούν κατεπειγόντως.

Μέχρι τώρα, 64 άνθρωποι που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από το κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 3.700 εκδρομείς από 50 χώρες. Το Diamond Princess απέπλευσε από τη Γιοκοχάμα στις 20 Ιανουαρίου και επέστρεψε στις 3 Φεβρουαρίου.

Αντίθετα, οι 1.700 επιβάτες τους πλοίου που είχαν μπει προσωρινά σε καραντίνα στην Ταϊβάν, πέρασαν τα τεστ και τους δόθηκε η άδεια να φύγουν.

Στη Σιγκαπούρη, 7 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και οι αρχές έχουν ανεβάσει σε πορτοκαλί το επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό. Τα ράφια έχουν σχεδόν αδειάσει στα καταστήματα τροφίμων.

Εκτιμώντας το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και συγκρίνοντας με ιστορικά μοντέλα, αρκετοί επιδημιολόγοι θεωρούν ότι η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια κατοίκους της Κίνας δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Τουναντίον εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξήσει ιδιαίτερα τον αριθμό των κρουσμάτων στον αποκλεισμένο πληθυσμό. Επίσης τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων μπορούν να περιορίσουν την επιδημία μόνο κατά 25%.

Πάντως, η θνητότητα χαρακτηρίζεται χαμηλή, περίπου στο 2% και πιθανώς ακόμα μικρότερη αν υπολογίσει κανείς τις περιπτώσεις των ατόμων που παραμένουν ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί και δεν έχουν διαγνωσθεί.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή
Σχετική είδηση:Συνεχίζεται η μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος