Στόλτενμπεργκ & Μπλίνκεν προσβλέπουν σε αναζωογόνηση του ΝΑΤΟ και σε νέα διατλαντική σχέση (video)

Βρυξέλλες, Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καλωσόρισε στο ΝΑΤΟ ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ευκαιρία για την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη διατλαντική σχέση.

Παράλληλα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παγκόσμιες προσκλήσεις: τις δραστηριότητες αποσταθεροποίησης της Ρωσίας, την απειλή της τρομοκρατίας,κυβερνοεπιθέσεις, διάδοση των πυρηνικών όπλων, την άνοδο της Κίνας και τον αντίκτυπο στην ασφάλειας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής» και τόνισε ότι «καμία χώρα και καμία ήπειρος δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη αυτές τις προκλήσεις».

Με τη σειρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ  εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της επίθεσης στο Κολοράντο εξέφρασε κατά τις κοινές δηλώσεις που παρέθεσε με τον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ. Ο Άντονι Μπλινκεν ανέφερε ότι «θέλουμε να αναζωογονήσουμε τη Συμμαχία, να διαβεβαιώσουμε ότι είναι ισχυρή απέναντι στις απειλές του σήμερα όπως ήταν στο παρελθόν».

Σε ότι αφορά την γείτονα ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε πως  «η Τουρκία είναι ένας παλαιός και πολύτιμος σύμμαχος», προσθέτοντας ότι είναι και προς το συμφέρον της Αγκυρας  η παραμονή στην Ατλαντική Συμμαχία.

«Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία» ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν, σημειώνοντας το ζήτημα των S400, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «δεν είναι επίσης μυστικό ότι η Τουρκία είναι παλαιός και πολύτιμος σύμμαχος».

Σχετικά με τον Nord Stream 2,  ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι ο αγωγός είναι κακή ιδέα, κακή για την Ευρώπη, κακή για τις ΗΠΑ» και προσέθεσε ότι μπορεί να «υπονομεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας, της Πολωνίας και άλλως στενών εταίρων και συμμάχων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος