Η ΕΡΤ στη Βαγδάτη για τις διαπραγματεύσεις του Μ. Σχοινά για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης μεταναστών από τον Λουκασένκο

Η εργαλειοποίηση των μεταναστών, από το καθεστώς Λουκασένκο στο επίκεντρο της συνάντησης του αντιπροέδρου της Κομισιόν με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Ιράκ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς επισκέφθηκε την περιοχή καταρχάς για να ευχαριστήσει το Ιράκ για το γεγονός ότι από τον Ιούλιο σταμάτησαν τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία για να μην περνούν οι μετανάστες προς την ΕΕ. Επιπλέον ο κ. Σχοινάς μίλησε για δυο ακόμα θέματα: ανέφερε ότι ναι μεν υπάρχουν εθελοντικές επιστροφές, όμως το Ιράκ πρέπει να πιέσει έτσι ώστε να γυρίσουν κι άλλοι πίσω με το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να περάσουν στην ΕΕ όσο κι αν το θέλουν και τέλος να συνεχίσουν οι ιρακινές αρχές να στέλνουν το μήνυμα ότι ο Λουκασένκο λέει ψέματα και δεν πρόκειται να περάσουν στην ΕΕ. Σύμφωνα με ανθρώπους που συμμετείχαν στις συζητήσεις αυτές έγιναν σε καλό κλίμα και υπάρχει δέσμευση από την πλευρά του Ιράκ.

Κατά τη μετάβασή του στη Βαγδάτη ο κ. Σχοινάς, μιλώντας στην ΕΡΤ και το ZDF τόνισε ότι όσοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο για να επιτεθούν στην Ευρώπη απέτυχαν

«Η μάχη εναντίον των απολυταρχικών ηγετών, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο για να επιτεθούν στην Ευρώπη πιστεύω ότι θα συνεχιστεί, αλλά το καλό είναι ότι εκείνοι που προσπάθησαν να το κάνουν εναντίον της Ευρώπης απέτυχαν όλοι. Αυτό λοιπόν είναι κίνητρο για την Ευρώπη το οποίο κινητοποιεί την πολιτική μας βούληση να υπερασπιστούμε τα εξωτερικά μας σύνορα ως κοινή ευθύνη, αλλά ζητεί από εμάς επιτέλους να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση της ΕΕ έτσι ώστε να δουλέψουμε ως αρχιτέκτονες στον τομέα της μετανάστευσης όχι ως πυροσβέστες όπως κάνουμε τώρα» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Επίσης σημείωσε ότι «υπήρξε ήδη ένα κύμα εθελοντικών επιστροφών, 600 το καλοκαίρι και περίπου 150 τώρα πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσουμε στο ανθρωπιστικό κομμάτι. Ο κόσμος πρέπει να απομακρυνθεί από το δάσος. Δε θα είναι εύκολο, αλλά πρώτα οι ιρακινές αρχές χρειάζεται να κάνουν περισσότερα, δεύτερον πρέπει να συζητήσουν με το καθεστώς της Λευκορωσίας τον τρόπο για να το οργανώσουν».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής προσέθεσε ακόμη ότι «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τόσο τα ΗΑΕ και ο Λίβανος, η Τουρκία , ακόμη και η συριακή αεροπορική εταιρεία, όλοι ανακοίνωσαν ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να σταματήσουν τις πτήσεις ή να σταματήσουν εθνικότητες από το να πετούν. Αυτό είναι τεράστια πρόοδος».

Πηγή: ΕΡΤ, Αποστολή στη Βαγδάτη: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος