Σταδιακή χαλάρωση μέτρων κατά του ιού στην Τουρκία

Κωνσταντινούπολη, Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού εξήγγειλε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά από συνεδρίαση 3.5 ωρών του υπουργικού συμβουλίου.

Η χώρα χωρίζεται σε περιοχές ανάλογα με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα σταματά το lockdown του Σαββατοκύριακου σε πόλεις χαμηλού και μεσαίου κινδύνου και ισχύουν περιορισμοί μόνο τις Κυριακές σε περιοχές υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου.

Η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίζεται ως περιοχή υψηλού κινδύνου, ενώ η πρωτεύουσα Άγκυρα μπαίνει στην κατηγορία μεσαίου κινδύνου.

Ο κατάλογος των μέτρων θα επικαιροποιείται κάθε δύο εβδομάδες για κάθε περιοχή. Ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία «ελεγχόμενης εξομάλυνσης» στη χώρα το συντομότερο δυνατό. Στο πλαίσιο των νέων μέτρων καταργήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές επαρχίες, επίσης ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας καταργείται εντελώς σε επαρχίες χαμηλού και μεσαίου κινδύνου, αλλά θα παραμείνει σε ισχύ την Κυριακή για κάποιο διάστημα σε επαρχίες υψηλού κινδύνου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. θα συνεχιστεί. Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα ανοίξουν τα εστιατόρια και οι καφετέριες μεταξύ 07.00 και 19:00 με χωρητικότητα 50 τοις εκατό εκτός από τις περιοχές «πολύ υψηλού κινδύνου».  Αυτή η αποκλιμάκωση των μέτρων θα αφορά κυρίως πόλεις που δεν κατατάσσονται στην κατηγορία «πολύ υψηλού κινδύνου».

Το αυστηρό lockdown από τις 21:00 το βράδυ θα παραμείνει σε ισχύ σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης το άνοιγμα των σχολείων για ορισμένες τάξεις σε μεγάλες πόλεις.

Η Τουρκία ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου την εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού με το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac. Μέχρι σήμερα πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ σχεδόν 1,85 εκατομμύρια και την δεύτερη δόση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος