Ρωσία: Το στέλεχος «Όμικρον» του κορονοϊού μολύνει ποντίκια και αρουραίους

Στη διάρκεια συνεδρίασης του συντονιστικού συμβουλίου του προεδρείου για την καταπολέμηση του κορονοϊού, επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή Rospotrebnadzor Άννα Ποπόβα αποκάλυψε μια νέα και άκρως επικίνδυνη παράμετρο του στελέχους «Όμικρον».

Όπως δήλωσε: «Βλέπουμε ήδη ξεκάθαρα ότι ποντίκια και αρουραίοι έχουν μολυνθεί με το νέο στέλεχος όμικρον, κάτι που δεν το παρατηρήσαμε για τους προηγούμενους τύπους στελεχών».

Η ανησυχία δεν εστιάζεται μόνο στη μετάδοση στα ποντίκια του στελέχους «Όμικρον». Όπως ανέφερε η Άννα Πόποβα με βάση τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν στη Ρωσία, στις περισσότερες περιπτώσεις, ασθενείς με το στέλεχος του κορονοϊού «Όμικρον» στη Ρωσία ή είχαν εμβολιαστεί ή είχαν νοσήσει στο παρελθόν με κορονοϊό, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για πολίτες οι οποίοι επέστρεψαν από το εξωτερικό.

Στα θετικά της ενημέρωσης της Άννας Πόποβα είναι πως οι πρώτοι 16 Ρώσοι που νόσησαν με το στέλεχος «Όμικρον» έλαβαν εξιτήρια.

Συγκρατημένα αισιόδοξη

«Μέχρι στιγμής, πολύ λίγα είναι γνωστά για το στέλεχος Όμικρον, ίσως αυτό θα είναι κάποιο είδος σωτηρίας, αλλά είναι πολύ νωρίς για να είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε σε συνέντευξη της στην Κομσομόλσκαγια Πράβντα η Άννα Πόποβα.

Όπως σημείωσε: “Γνωρίζουμε πολύ λίγα για αυτό το νέο στέλεχος μέχρι στιγμής. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης στις χώρες όπου εξαπλώνεται. Θα ήθελα να σημειώσω ότι στη Νότια Αφρική ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, η κατάσταση σταθεροποιείται εκεί σύμφωνα με τις αναφορές των συναδέλφων μας, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στη Νότια Αφρική. Η υψηλότερη ανίχνευση καταγράφεται πλέον μόνο στη Μεγάλη Βρετανία. Αλλά, φυσικά, είναι πολύ νωρίς για να είμαστε αισιόδοξοι”.

Ακόμα σημείωσε πως το στέλεχος «Όμικρον» μπορεί να εξελιχθεί σε ένα είδος σωτηρίας για όλους, αλλά μέχρι στιγμής λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη Ρωσία.

ανταπόκριση από Μόσχα Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος