Ρωσία: Σταδιακή «απεξάρτηση» της χώρας από το δολάριο

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Για σταδιακή απεξάρτηση της Ρωσίας από το δολάριο  έκανε λόγο στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιάτεσλαβ Βολόντιν.” Η Ρωσία ξεπερνά σταδιακά την εξάρτηση της από το δολάριο”.

Ως απόδειξη των λεγομένων του ανέφερε πως  “στο πλαίσιο της EAEU(Ευρασιατική Οικονομική Ένωση), οι συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα έχουν αυξηθεί στο 74%, ενώ παράλληλα αυξάνεται συστηματικά το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα με την Κίνα,  και με την Τουρκία”.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, υπενθύμισε ακόμα πως από τα τέλη Φεβρουαρίου, η Ρωσία άλλαξε τη νομισματική δομή του Εθνικού Ταμείου Πλούτου, συμπεριλαμβάνοντας το Γιεν Ιαπωνίας και το κινεζικό, Γιουάν. Ταυτόχρονα ο Βολόντιν υπενθύμισε πως το μερίδιο στο αμερικανικό δολάριο και στο Ευρώ μειώθηκε από 45% σε 35%, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο της Λίρας Στερλίνας παρέμεινε στο επίπεδο του 10%.

Νωρίτερα, η πρόεδρος του δεύτερου νομοθετικού σώματος της Ρωσίας, του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βαλεντίνα Ματβιένκο, σε συνέντεξη της στο Ria Novosti, είχε υποστηρίξει πως το αμερικανικό δολάριο  θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί στη Ρωσία, ωστόσο η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από αυτό θα πρέπει να μειωθεί.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Συμβουλίου  υπενθύμισε πως τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας εξαρτώνται ήδη κατά πολύ λιγότερο από το δολάριο, αλλά υπάρχουν και άλλα απτά αποτελέσματα που μαρτυρούν την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως την τελευταία δεκαετία οι επενδύσεις της Μόσχας προς κυβερνητικές υποχρεώσεις απέναντι στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 30%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος