Ρωσία: Δεν θα τροποποιηθεί το Sputnik-V για την ινδική μετάλλαξη

ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Ο κυβερνήτης της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε ότι οι αρχές της πόλης είναι ήδη “πολύ κοντά” στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ενώ παράλληλα κάλεσε για πολλοστή φορά τους επιχειρηματίες να ενημερώσουν τους υπαλλήλους τους για τη σημασία του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Μόσχας, παρά την αύξηση της χωρητικότητας των νοσοκομείων της πρωτεύουσας και την επέκταση της ικανότητας κλινών, “οι δυνατότητες της πόλης δεν είναι απεριόριστες.” Επισήμανε ακόμα πως σύμφωνα με τις προβλέψεις, σήμερα, ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που θα εντοπιστούν στη ρωσική πρωτεύουσα μπορεί να υπερβεί τις 9 χιλιάδες, αριθμός που όμοιο της η Μόσχα δεν άγγιξε ούτε στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Στο μεταξύ πέραν της ανεξέλεγκτης διάστασης που έχει λάβει το τρίτο κύμα πανδημίας, κυρίως στη Μόσχα, έντονος είναι ο προβληματισμός για τη δράση των ρωσικών εμβολίων κατά των μεταλλάξεων. Με τους επιστήμονες να μελετούν την συμπεριφορά των εμβολίων απέναντι στην “μετάλλαξη της Μόσχας”, η συζήτηση επεκτάθηκε για το αν το δημοφιλέστερο από τα τέσσερα ρωσικά εμβόλια, το Sputnik-V, θα πρέπει να τροποποιήσει την σύνθεση του για να αντιμετωπίσει την ινδική μετάλλαξη. Η άποψη που εξέφρασε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ με συνέντευξη του στην εφημερίδα “Ιζβέστια” (το οποίο ανέπτυξε το Sputinik-V), είναι αντίθετη μπροστά σε αυτή την προοπτική.

Όπως εξήγησε “στην παρούσα φάση η σύνθεση του εμβολίου δεν θα αλλάξει λόγω του ινδικού στελέχους, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι πρακτικό. Αντίθετα είναι απαραίτητο να διατηρούνται υψηλοί τίτλοι αντισωμάτων και, εάν αυτοί μειωθούν, οι πολίτες να επανεμβολιαστούν”. Με την παραδοχή-προτροπή επανεμβολιασμού να γεννά ερωτηματικά ως προς το δυνατό χαρτί του Sputnik-V, την ανοσία διάρκειας τουλάχιστον δυο χρόνων, ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ εξήγησε γιατί δεν είναι εφικτή η αλλαγή στην σύνθεση του εμβολίου.

“Είναι αρκετά χρονοβόρο να δημιουργηθεί ένα νέο εμβόλιο στο πλαίσιο των κανόνων μας. Το επιστημονικό σκέλος θα διαρκέσει 10 ημέρες και το ρυθμιστικό μέρος αντίστοιχα, από τρεις έως τέσσερις μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ιός μεταλλάσσεται και θα προκύψει ένα άλλο στέλεχος. Επομένως, με την ίδια εικόνα της δραστηριότητας μετάλλαξης του SARS-CoV-2, η μελέτη της δημιουργίας εμβολίων για νέα στελέχη είναι μια ανώφελη εργασία”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος