Ροχανί: Το Ιράν θα συνεχίσει τις πωλήσεις πετρελαίου παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Το Ιράν θα παρακάμπτει με υπερηφάνεια τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες τίθενται σήμερα σε ισχύ εναντίον του ιρανικού πετρελαϊκού και οικονομικού τομέα απαντά ο Πρόεδρος Χασάν Ροχανί. Χαρακτήρισε άδικες και παράνομες τις κυρώσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Έξι μήνες μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει σήμερα σε ισχύ όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί εναντίον της Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ εντείνουν έτσι την πίεση στην Τεχεράνη με στόχο να περιορίσει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα και να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική και πολιτική της επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Οι κυρώσεις αυτές είχαν αρθεί μετά τη διεθνή συμφωνία του 2015, την οποία είχε συνάψει το Ιράν με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Εξάλλου από σήμερα η Ουάσινγκτον θα προσθέσει ακόμη 300 νέες διατάξεις εναντίον του πετρελαϊκού, τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα του Ιράν.

Οι λεπτομέρειες για τις αμερικανικές κυρώσεις θα γίνουν γνωστές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σήμερα στις 08:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας).

Η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Τουρκία –χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου—είναι μεταξύ των οκτώ κρατών που αναμένεται να λάβουν εξαίρεση από τις κυρώσεις προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθούν οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Οι χώρες αυτές θα καταθέτουν τις πληρωμές τους για το ιρανικό πετρέλαιο σε έναν λογαριασμό υπό μεσεγγύηση, επεσήμαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επαναφορά των κυρώσεων εναντίον του Ιράν γίνεται λίγες ώρες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντίθετη στην απόφαση των ΗΠΑ να επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις εναντίον του πετρελαϊκού και οικονομικού τομέα του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Αντίθετα ο σσραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαιρέτισε σήμερα την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, ένα «κρίσιμο» πλήγμα στις περιφερειακές δολοπλοκίες τις ισλαμικής δημοκρατίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος