Reuters: Κρατούμενη των Τούρκων 65χρονη αδερφή του αλ Μπαγκντάντι

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, υποστηρίζει ότι οι Κούρδοι μαχητές δεν έχουν αποχωρήσει από την “ζώνη ασφαλείας παρά τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία”, πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί αναφέρουν ότι η 65χρονη αδελφή του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι κρατείται από τις τουρκικές δυνάμεις. Συνελήφθη χθες στην πόλη Άζαζ της βόρειας Συρίας, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι ανακρίνονται η ίδια, ο σύζυγός της και μια νύφη της,που επίσης κρατούνται.

Στο μεταξύ, τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα σε τεθωρακισμένα οχήματα ξεκίνησαν τη δεύτερη κοινή τους περιπολία στη βόρεια Συρία, κοντά στην πόλη Κομπάνι, βάσει της συμφωνίας για την απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τη μεθόριο μεταξύ Συρίας – Τουρκίας. Στις 9 Οκτωβρίου η Άγκυρα με τη συνεργασία των Σύρων ανταρτών που στηρίζει ξεκίνησε επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των μαχητών της YPG, καταλαμβάνοντας περιοχή μήκους 120 χιλιομέτρων κατά μήκος της μεθορίου.

«Η Ρασμίγια Αουάντ αιχμαλωτίστηκε σε επιδρομή σε κοντέινερ κοντά στην Άζαζ», πόλη κοντά στα σύνορα που έχουν κυριεύσει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υποστήριξε ο αξιωματούχος. Διευκρίνισε ότι όταν συνελήφθη, η αδελφή του ηγέτη των τζιχαντιστών συνοδευόταν από πέντε παιδιά.

Ελάχιστες πληροφορίες είναι διαθέσιμες από ανεξάρτητες πηγές για την αδελφή του Μπαγκντάντι. Το Ρόιτερς σημείωσε ότι δεν έχει τρόπο να επαληθεύσει εάν πράγματι το πρόσωπο που συνελήφθη είναι αυτή.

Ο  πρώην “χαλίφης” της τζιχαντιστικής οργάνωσης  Ισλαμικό Κράτος αυτοκτόνησε τον περασμένο μήνα, όταν παγιδεύτηκε σε στοά κατά τη διάρκεια επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Το ΙΚ, με ηχητικό μήνυμα που διένειμε την περασμένη Πέμπτη, επιβεβαίωσε τον θάνατό του, ενώ ακούγονται απειλές  για εκδίκηση κατά των ΗΠΑ.

Ο Μπαγκντάντι, Ιρακινός θεολόγος, βγήκε από την αφάνεια κι έγινε ηγέτης της ακραίας σουνιτικής οργάνωσης πριν αυτοανακηρυχθεί «χαλίφης» όλων των μουσουλμάνων.

Το Ισλαμικό Κράτος κατείχε μεγάλο μέρος της επικράτειας τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ από το 2014 ως το 2017, πριν το «χαλιφάτο» του καταρρεύσει δεχόμενο επίθεση από πολλές πλευρές, τόσο από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία, όσο και από τον αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, στον οποίο πρωτοστάτησαν οι Κούρδοι του Ιράκ καθώς και της Συρίας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε ότι ο διάδοχος του Μπαγκντάντι είναι ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κοραΐσι. Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία γι’ αυτόν.

Πολλοί ηγέτες σε διεθνές επίπεδο εξέφρασαν ικανοποίηση για τον θάνατο του Μπαγκντάντι, ωστόσο — όπως και αρκετοί ειδικοί — τόνισαν ταυτόχρονα ότι η τζιχαντιστική οργάνωση της οποίας ηγείτο, παραμένει απειλή, στη Συρία και πέραν αυτής.

Ρεπορτάζ: ‘Αγις Μενούτης
Πηγή:ΕΡΤ1, Reuters, ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος