Στη δημοσιότητα βίντεο από το βομβαρδισμό του σπιτιού του Μπαγκντάντι – “Διάδοχο” ανακοίνωσε το ΙΚ (video)

Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από την επιδρομή που κατέληξε στην εξόντωση του αρχηγού της Isis, Άμπου Μπαρκ αλ Μπαγκντάντι, στο χωριό Μπαρίσα. Στο βίντεο και τις φωτογραφίες φαίνεται ο σφοδρός βομβαρδισμός του σπιτιού του αρχιτρομοκράτη και η επιχείρηση στο έδαφος από τους Αμερικανούς κομάντος, που ακολούθησε την αεροπορική επίθεση.

Η επιχείρηση έγινε την Κυριακή. Καθώς οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις πλησίαζαν τον Μπαγκντάντι που προσπαθούσε να αποδράσει από μια σήραγγα, εκείνος ανατινάχτηκε και σκοτώθηκε μαζί με δύο από τα παιδιά του.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο πληροφοριοδότης που οδήγησε στη σύλληψη είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης και είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, να οργανώνει τις μετακινήσεις στη Συρία του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο, γνωστού με το προσωνύμιο «το φάντασμα».

O ίδιος ήταν παρών την ώρα της επιδρομής, διέφυγε δύο ημέρες αργότερα μαζί με την οικογένειά του και εκτιμάται ότι για τις υπηρεσίες του θα λάβει το σύνολο ή ένα μέρος της αποζημίωσης των 25 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχαν υποσχεθεί οι αμερικανικές αρχές.

Στη δημοσιότητα βίντεο από το βομβαρδισμό του σπιτιού του Μπαγκντάντι – “Διάδοχο” ανακοίνωσε το ΙΚ (video)

Ο πρόεδρος Τραμπ “παρασημοφόρησε” εικονικά τον σκύλο που κυνήγησε τον Μπαγκντάντι

Ο πρόεδρος Τραμπ πάντως συνεχίζει να πανηγυρίζει για την επιτυχία των αμερικανικών αρχών. Σήμερα ανέβασε μια fake φωτογραφία του ίδιου να παρασημοφορεί τον… σκύλο που οδήγησε τους Αμερικανούς καταδρομείς στον Μπαγκντάντι.

Η εικόνα φαίνεται ότι είναι αλλοιωμένη από μια φωτογραφία του πρακτορείου Associated Press που τραβήχτηκε σε μια τελετή παρασημοφόρησης το 2017. Οι New York Times βρήκαν την αρχική φωτογραφία την οποία παραθέτουν μαζί με την “κατασκευασμένη”.

“Αμερικανός ήρωας” γράφει η λεζάντα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να αποκαλύψουν την “ταυτότητα” του σκύλου, όμως το Newsweek ανέφερε ότι ο γερμανικός ποιμενικός ονομάζεται Κόναν.

Το ΙΚ ανακοίνωσε το νέο ηγέτη του

Αφού επιβεβαίωσε τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι, το ΙΚ ανακοίνωσε τον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι ως το νέο διάδοχό του.

«Ω, μουσουλμάνοι, ω, μουτζαχεντίν, στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους (…), θρηνούμε για τον διοικητή των πιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι» ακούγεται να λέει ο Αμπού Χάμζα αλ Κουράσι, που παρουσιάζεται ως ο νέος εκπρόσωπος της τρομοκρατικής οργάνωσης, σε ένα ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram.

Στο μήνυμα, ο Αμπού Χάμζα αλ Κουράσι ακούγεται να προτρέπει τους ακολούθους να υποσχεθούν αφοσίωση στο νέο Χαλίφη και να απευθύνεται στους Αμερικανούς λέγοντας “Μην χαίρεστε”.

Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε, επίσης, τον θάνατο, σε μια άλλη επιδρομή, του πρώην εκπροσώπου Τύπου του ΙΚ και δεξιού χεριού του Μπαγκντάντι, Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ.

Συρία: Ο Άσαντ αμφισβητεί τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε απόψε ότι η Δαμασκός δεν είχε καμία επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την επιχείρηση εξόντωσης του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους και δεν θα πιστέψει ότι ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έχει σκοτωθεί πραγματικά παρά μόνο αν παρουσιαστούν αξιόπιστες αποδείξεις. Παράλληλα, ο Άσαντ υπογράμμισε ότι ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι ή ακόμη και όλων των τζιχανιστών δεν θα επηρεάσει τη γενική κατάσταση όσο η τρομοκρατική ιδεολογία είναι ζωντανή.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος