Σε 1,5 εκατομμύριο, το 25% του πληθυσμού του Λιβάνου, ανέρχονται οι διαδηλωτές που για πέμπτη ημέρα παραμένουν στους δρόμους καταγγέλλοντας φτώχεια, διαφθορά και διάλυση κρατικών υποδομών.
Με τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Σαάντ αλ-Χαρίρι που προειδοποίησε ότι θα παραιτηθεί εάν δεν εγκριθεί μέχρι το βράδυ πακέτο μεταρρυθμίσεων, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στη Βηρητό, παρουσία και του προέδρου της χώρας, Μισέλ Αούν.
Τα μέτρα κατευνασμού, περιλαμβάνουν μείωση κατά 50% του μισθού των νυν και των πρώην αξιωματούχων και η οικονομική συμβολή των τραπεζών, ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να επιτευχθεί “σχεδόν μηδενικό έλλειμμα” στον προϋπολογισμό του 2020.
This is what the streets of Beirut, Lebanon looked like on the 4th day of protests.
Prime Minister Saad Hariri's deadline to come up with a reform package expires tonight pic.twitter.com/oCqhKI8GRX
— Bloomberg Originals (@bbgoriginals) October 21, 2019
Το χριστιανικό κόμμα των Λιβανέζικων Δυνάμεων, σύμμαχος του πρωθυπουργού Χαρίρι, ανακοίνωσε την παραίτηση των τεσσάρων υπουργών του, γιατί σύμφωνα με ανακοίνωσή του, “η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σώσει την κατάσταση”.
جلسة وزاريّة هادئة في بعبداhttps://t.co/5mXxXCeJ7q pic.twitter.com/5XjwTNRq6u
— MTV Lebanon News (@MTVLebanonNews) October 21, 2019
Θρησκευτικές και πολιτικές αντιπαλότητες, κυριαρχούν στην κυβέρνηση συνασπισμού ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λιβάνου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η πολιτική τάξη, σχεδόν από την εποχή του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), κατηγορείται για κερδοσκοπία σε μια χώρα με υποδομές υπό διάλυση- χρόνια σοβαρά προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού- και όπου η ζωή είναι ακριβή.
Το δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το 150% του ΑΕΠ.
Comment: “Lebanon burns with hope and fury“ writes @Nizhsn https://t.co/vE527bCjJz
— The New Arab (@The_NewArab) October 21, 2019
Το κίνημα διαμαρτυρίας, που επεκτάθηκε σε πολλές πόλεις της χώρας, ξέσπασε αυθόρμητα την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση ενός φόρου για τις κλήσεις που γίνονται μέσω WhatsApp. Η απόφαση για την επιβολή του φόρου ακυρώθηκε αμέσως υπό την πίεση των διαδηλώσεων.
Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου
Σχετική είδηση:Πολιτική αναταραχή στο Λίβανο
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος