Πολιτική αναταραχή στο Λίβανο

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Λίβανο, με συγκέντρωση στη Βηρυτό και με διεκδίκηση την απομάκρυνση της πολιτικής τάξης που κατηγορείται για διαφθορά και νεποτισμό.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, που επεκτάθηκε σε πολλές πόλεις της χώρας, ξέσπασε αυθόρμητα την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση ενός φόρου για τις κλήσεις που γίνονται μέσω WhatsApp σε μια χώρα με αναιμική οικονομία. Η απόφαση για την επιβολή του φόρου ακυρώθηκε αμέσως υπό την πίεση των διαδηλώσεων, αλλά οι διαδηλώσεις δεν σταμάτησαν.

Το βράδυ του Σαββάτου, το χριστιανικό κόμμα των Λιβανέζικων Δυνάμεων, σύμμαχος του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, ανακοίνωσε την παραίτηση των τεσσάρων υπουργών του, γιατί σύμφωνα με ανακοίνωσή του, “η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σώσει την κατάσταση”.

Οι τράπεζες του Λιβάνου θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα λόγω των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση Τραπεζών στον Λίβανο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Τη Δευτέρα λήγει και το τελεσίγραφο του Χαρίρι, ο οποίος έδωσε 72 ώρες προθεσμία στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του για να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις του, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να παραιτηθεί.

Ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λιβάνου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η πολιτική τάξη, σχεδόν αμετάλλακτη από την εποχή του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), κατηγορείται για κερδοσκοπία σε μια χώρα με υποδομές υπό διάλυση –χρόνια σοβαρά προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού– και όπου η ζωή είναι ακριβή. Το δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το 150% του ΑΕΠ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος