Παγκόσμια Τράπεζα: Το 2020 – 2029 θα είναι μια χαμένη δεκαετία για την ανάπτυξη

Η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να αντιμετωπίσει μία χαμένη δεκαετία με υποτονική ανάπτυξη μετά την πανδημία του κορονοϊού που προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, η παγκόσμια οικονομία κινείται προς μία δεκαετία απογοητευτικών ρυθμών ανάπτυξης», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι οι οικονομικές προοπτικές είχαν εξασθενίσει ήδη πριν από την πανδημία λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας, ενώ η παγκόσμια έξαρση του Covid19 θα επιδεινώσει πιθανότατα την τάση αυτή. Προβλέπει ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας – που θεωρεί ότι αυτή λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και χρησιμοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας – θα μειωθεί στο 1,9% κατά μέσο όρο ετησίως από το 2020 έως το 2029, ενώ πριν την πανδημία η εκτίμηση ήταν ότι θα κυμανθεί στο 2,1%.

Όπως εξηγεί η Παγκόσμια Τράπεζα, η πανδημία μπορεί να κρατήσει χαμηλά την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα για δύο λόγους:

  1. Οι αβεβαιότητες και οι ασθενείς προσδοκίες για την ανάπτυξη μπορεί να αποθαρρύνουν τις εταιρείες από νέες επενδύσεις.
  2. Η επιμονή της ανεργίας και το κλείσιμο των σχολείων παγκοσμίως θα οδηγήσουν σε απώλεια γνώσεων και δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.

Η τράπεζα τονίζει, πάντως, ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αμβλυνθούν ή να αναστραφούν οι οικονομικές ζημιές από την πανδημία.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται οι δαπάνες για υποδομές, η στήριξη της γυναικείας απασχόλησης και η διαφοροποίηση της οικονομίας ώστε να μη στηρίζεται υπερβολικά σε συγκεκριμένους κλάδους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος