Π.Ο.Υ: Συναγερμός στην Αφρική για μαζική και βίαιη αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας

ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Με τις δόσεις εμβολίου που συνδέονται με την Αφρική προερχόμενες από την Ινδία να καθυστερούν, η διάθεση των εμβολίων να παραμένει αργή και τις νέες παραλλαγές να προκαλούν ανησυχία, ο κίνδυνος ενός νέου κύματος λοιμώξεων της πανδημίας στην Αφρική παραμένει υψηλός προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι καθυστερήσεις και οι ελλείψεις του εφοδιασμού εμβολίων οδηγούν τις αφρικανικές χώρες να υστερούν σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο στη διάθεση εμβολίων, με την ήπειρο να αντιπροσωπεύει τώρα μόνο το 1% των εμβολίων που χορηγούνται παγκοσμίως, από το 2% που ήταν πριν από μερικές εβδομάδες. Η διάθεση του εμβολίου σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ υπήρξε υποδειγματική, σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, αλλά μόνο 19 από τα 37 εκατομμύρια δόσεων εμβολίου COVID-19 έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί. Οι αρχικές μάλιστα παραδόσεις εμβολίων μέσω της πρωτοβουλίας COVAX σε 41 αφρικανικά έθνη έχουν σταματήσει από τις αρχές Μαρτίου, εννέα χώρες έχουν χορηγήσει λιγότερο από το ένα τέταρτο των διαθέσιμων δόσεων, και 15 χώρες έχουν χορηγήσει λιγότερες από τις μισές. Μόνο οκτώ χώρες έχουν χορηγήσει όλες τις δόσεις.

Παράλληλα η κάλυψη εμβολιασμού στην Αφρική είναι η χαμηλότερη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν χορηγηθεί 150 δόσεις του εμβολίου ανά 1000 άτομα, στην υποσαχάρια Αφρική είναι περίπου 8 δόσεις ανά 1000 άτομα. Η χαμηλή κάλυψη εμβολιασμού θέτει τις αφρικανικές χώρες σε μεγαλύτερο κίνδυνο μαζικής αύξησης των κρουσμάτων, ενώ μια μοντελοποίηση έδειξε ότι ο εμβολιασμός περισσότερων ατόμων στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με μία δόση σε αντίθεση με τον εμβολιασμό του μισού αυτού του αριθμού με δύο δόσεις θα μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θανάτου.

Καλωσορίζουν την κίνηση των ΗΠΑ για τις πατέντες

Η Νότια Αφρική και η Ινδία που ηγούνται των προσπαθειών για προσωρινή άρση προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εμβόλια και φάρμακα COVID-19 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, χαιρέτησαν σήμερα μέσω του Π.Ο.Υ την ενέργεια των ΗΠΑ να προσφέρουν την υποστήριξή τους για παραίτηση από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για εμβόλια COVID-19.

«Αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή και για την Αφρική, ξεκλειδώνοντας εκατομμύρια ακόμη δόσεις και σώζοντας αμέτρητες περισσότερες ζωές. Συγχαίρουμε την ηγεσία που δείχνουν αυτές οι χώρες και παροτρύνουμε και άλλες να τις υποστηρίξουν στον ΠΟΕ. Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή και την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων. Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής έως ότου όλες οι χώρες είναι ασφαλείς », τόνισε στην σημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων η επικεφαλής του Π.Ο.Υ Αφρικής Δρ Μοέτι.


Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις

Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια, οι νέες μεταλλάξεις θέτουν την ήπειρο στον κίνδυνο ενός τρίτου και πιο βιαίου κύματος. Η παραλλαγή της Ινδίας έχει αναφερθεί σε τουλάχιστον μία αφρικανική χώρα. Το στέλεχος της Νότιας Αφρικής, εξαπλώνεται σε 23 αφρικανικές χώρες, ενώ το βρετανικό στέλεχος βρέθηκε σε 20 χώρες. Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, την κόπωση του πληθυσμού στην τήρηση προληπτικών μέτρων και η χαλάρωση των περιορισμών, δημιουργούν όπως τόνισε ο Π.Ο.Υ ένα εκρηκτικό μείγμα για αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η ετοιμότητα της Αφρικής

Όσον αφορά την χωρητικότητα στα νοσοκομεία, αυτή έχει σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ μεν βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά οι νοσοκομειακές κλίνες με ικανότητα παροχής οξυγόνου παραμένουν περιορισμένες στις περισσότερες χώρες. Ενώ οι περισσότερες χώρες με υψηλό εισόδημα παγκοσμίως έχουν τουλάχιστον δύο κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά 100.000 άτομα, με εννέα μόνο χώρες στην Αφρικής να έχουν την ίδια δυνατότητα.

Υπενθυμίζεται πως στην Αφρική, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σχεδόν 4,6 εκ. κρούσματα και 123.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκε μικρή μείωση των κρουσμάτων, ωστόσο, σε εννέα χώρες υπάρχει ανοδική τάση, όπως στην Αγκόλα, στο Κάμπ Βέρντε, το Καμερούν και την Ερυθραία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος