Ουκρανία: Διακοπές στις επικοινωνίες καθώς 1.300 δορυφόροι Starlink τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω ζητημάτων χρηματοδότησης

Οι φόβοι της Ουκρανίας ότι τα στρατεύματά της μπορεί να χάσουν πρόσβαση στην κρίσιμη διαδικτυακή υπηρεσία που προσφέρει το Starlink του Ίλον Μασκ, επιδεινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς 1.300 δορυφορικές μονάδες του στρατού τέθηκαν εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση της διακοπής.

Τα μικρά και εύχρηστα δορυφορικά πιάτα που φτιάχνονται από την εταιρεία αεροδιαστημικής του Μασκ, SpaceX, έχουν χαρακτηριστεί ως μια πηγή επικοινωνίας που αλλάζει τα δεδομένα για τον στρατό της Ουκρανίας, αφού μπορούν να του επιτρέψουν να μάχεται και να μένει συνδεδεμένος στο ίντερνετ ακόμη κι αν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ έχουν καταστραφεί στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι προβληματισμοί αυξήθηκαν πρόσφατα σχετικά με την αξιοπιστία της SpaceX αφότου αποκαλύφθηκαν συζητήσεις για τη χρηματοδότηση και αναφέρθηκαν διακοπές κοντά στις γραμμές του μετώπου.

Το αμερικανικό CNN ήταν αυτό που ανέφερε για πρώτη φορά ότι η SpaceX έστειλε επιστολή τον Σεπτέμβριο στο Πεντάγωνο, στην οποία ισχυριζόταν ότι είχε δαπανήσει σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του Starlink στην Ουκρανία και ότι δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει να το κάνει. Η επιστολή ζητούσε από το υπουργείο Άμυνας να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του στρατού της Ουκρανίας, η οποία, όπως υπολόγιζε, θα ανερχόταν σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα του CNN, ο Μασκ φάνηκε να ανακρούει πρύμναν, υποστηρίζοντας ότι η SpaceX απέσυρε το αίτημα.

«Ας είναι», έγραψε ο Musk στο Twitter, «θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε δωρεάν την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της SpaceX και του υπουργείου Άμυνας συνεχίζονται παρά τον ισχυρισμό του Μασκ ότι η SpaceX απέσυρε το αίτημά της, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Όλοι στο κτίριό μας γνωρίζουν ότι θα τους πληρώσουμε», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου στο CNN, προσθέτοντας ότι το υπουργείο επιθυμεί διακαώς να έχει γραπτές δεσμεύσεις «επειδή ανησυχούμε ότι θα αλλάξει γνώμη».

Ούτε ο Μασκ ούτε η SpaceX απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό. Η ουκρανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Άμυνας, δεν απάντησε αμέσως.

Η τελευταία διακοπή λειτουργίας ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου και περιγράφηκε από ένα άτομο που ενημερώθηκε για την κατάσταση ως «τεράστιο πρόβλημα» για τον στρατό της Ουκρανίας. Οι τερματικοί σταθμοί είχαν αποσυνδεθεί, είπε το άτομο αυτό, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Η διακοπή λειτουργίας επηρέασε ένα μπλοκ 1.300 τερματικών που η Ουκρανία αγόρασε από μια βρετανική εταιρεία τον Μάρτιο και χρησιμοποιούνταν για επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη μάχη.

Η SpaceX χρέωνε τον στρατό της Ουκρανίας με 2.500 δολάρια τον μήνα για να κρατήσει συνδεδεμένη κάθε μία από τις 1.300 μονάδες, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος σε 20 εκατομμύρια δολάρια σχεδόν μέχρι τον Σεπτέμβριο, δήλωσε το άτομο που είχε ενημερωθεί για το θέμα. Τελικά, δεν είχαν πλέον την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν, δήλωσε το εν λόγω άτομο.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος