Έλον Μασκ: Τέλος οι δωρεάν υπηρεσίες δορυφορικών επικοινωνιών Starlink στην Ουκρανία

Array

Η αμερικανική εταιρεία SpaceX, που ανήκει στον Έλον Μασκ, ενημέρωσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ότι δεν μπορεί πλέον να πληρώνει για υπηρεσίες δορυφορικών επικοινωνιών Starlink που παρέχονται στην Ουκρανία, αναφέρει το CNN, επικαλούμενο έγγραφα που έχει στη διάθεσή του.

«Δεν είμαστε σε θέση να δωρίσουμε πρόσθετα τερματικά στην Ουκρανία ή να χρηματοδοτήσουμε υπάρχοντα τερματικά», ανέφερε η επιστολή που έστειλε ο διευθυντής της εταιρείας στο Πεντάγωνο.

Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι επέτρεψε στην Ουκρανία την πρόσβαση στο παγκόσμιο σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών του Starlink. Τον Μάρτιο, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιούσε δορυφόρους Starlink για να χτυπήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Στις 3 Οκτωβρίου, ο Μασκ είπε ότι μέχρι τότε, η SpaceX είχε ξοδέψει περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια για την εκκίνηση και τη συντήρηση του Starlink στην Ουκρανία.

Τώρα η SpaceX ζήτησε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να πληρώσει για την παράδοση νέων τερματικών στην κυβέρνηση του Κιέβου και να αναλάβει τη χρηματοδότηση της χρήσης του συστήματος στην Ουκρανία.

Το κόστος του Starlink μέχρι το τέλος του έτους θα είναι 124 εκατομμύρια δολάρια.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν προηγουμένως ότι τα τερματικά της Starlink δυσλειτουργούσαν στη ζώνη της ρωσικής στρατιωτικής δράσης, ανέφεραν οι Financial Times.

Διακοπές στις  δορυφορικές υπηρεσίες καταγράφηκαν στις περιοχές Donbas, Kherson, Zaporizhia και Kharkοv.

Οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες  αμφιβάλουν αν τα προβλήματα που σημειώθηκαν οφείλονται σε σκόπιμες αποφάσεις της SpaceX να περιορίσει την πρόσβαση σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Ο ίδιος ο Μασκ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές αυτές  επικαλούμενος το απόρρητο τους αναφέρει το CNN.

Πηγή: Politika.rs, Tanjug

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος