ΟΠΕΚ: “Στον αέρα” η συμφωνία για μείωση ρεκόρ της παραγωγής πετρελαίου

Χωρίς τελική συμφωνία έληξε η εννιάωρη τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ+ για συμφωνία μείωσης ρεκόρ της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες μεταξύ αυτών η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Επετεύχθη προσωρινή συμφωνία κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάιο και τον Ιούνιο, ωστόσο το Μεξικό αποχώρησε διαφωνώντας με τον περιορισμό στα 400.000 βαρέλια που του αναλογούσε για να ανακοινώσει μέσω tweet του υπουργού Ενέργειας ότι προτίθεται να προχωρήσει σε ημερήσια μείωση της τάξης των 100.000 βαρελιών.

Ο ΟΠΕΚ και άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο συμφώνησαν στη μείωση τον Μάιο και τον Ιούνιο κατά 10 εκ., ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο των διεθνών τιμών, που έχει δεχθεί πλήγμα από την εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη διάσκεψη εξετάστηκαν μέτρα σταθεροποίησης της ενεργειακής αγοράς.

Το σχέδιο που συζητήθηκε περιλαμβάνει περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου κατά την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι στα 8 εκατομμύρια βαρέλια (bpd), ενώ αμέσως μετά η παραγωγή θα μειωθεί στα 6 εκατομμύρια βαρέλια (bpd) για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Οι υπουργοί ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ είπαν πως η συμφωνία «εξαρτάται» από τη συμμετοχή και του Μεξικού στις μειώσεις.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Time

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ