Τηλεδιάσκεψη κορυφής: Κυρώσεις σε Λευκορωσία — Πλήρης αλληλεγγύη έναντι της τουρκικής παραβατικότητας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και σύντομα θα επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην εκλογική νοθεία και την καταστολή των διαδηλώσεων.

«Η ΕΕ θα επιβάλει σύντομα κυρώσεις σε έναν σημαντικό αριθμό προσώπων που ευθύνονται για τη βία, την καταστολή και την εκλογική νοθεία», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου των ηγετών της ΕΕ προκειμένου να συζητηθεί η αντίδραση της Ένωσης στις εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία.

«Στηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να καθορίσει το δικό του πεπρωμένο» επισήμανε, επιβεβαιώνοντας την ενότητα των 27 στο θέμα. Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι Λευκορώσοι πρέπει «να βρουν το δικό τους δρόμο», προτού απευθύνει έκκληση για τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου, με τη συμμετοχή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.
«Οι πολίτες στη Λευκορωσία γνωρίζουν τι θέλουν (…). Για αυτό ακριβώς εμείς θέλουμε έναν ανεξάρτητο δρόμο για τη Λευκορωσία όπου οι πολιτικές συνθήκες θα αποφασίζονται από την ίδια τη χώρα» με τρόπο «ειρηνικό και μέσω του διαλόγου», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Επίσης, αποκάλυψε ότι ο Λουκασένκο δεν ήθελε να συνομιλήσει μαζί της στο τηλέφωνο.

Ερωτηθείσα εάν γνωρίζει ότι η ΕΕ προκρίνει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι οι ίδιοι οι πολίτες είναι που ζητούν νέες κάλπες «ελεύθερες και ισότιμες».

«Στηρίζουμε τον λαό της Λευκορωσίας προκειμένου να επιλέξει τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει», σημείωσε η ίδια.

Επιπλέον, η ντερ Λάιεν έκανε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακατευθύνει τα 53 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για τη Λευκορωσία μακριά από την κυβέρνηση, προς την κοινωνία των πολιτών, στα θύματα της κρατικής καταστολής των διαδηλώσεων και στη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπαινίχθηκε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την αποχώρηση του Λευκορώσου προέδρου από την προεδρία: «Είμαστε έτοιμοι να συνοδεύσουμε την ειρηνική δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας στη Λευκορωσία», είπε.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε, μετά το πέρας της Συνόδου ότι νέες προεδρικές εκλογές πρέπει να λάβουν χώρα, εκτιμώντας πως η αναμέτρηση της 9ης Αυγούστου «δεν μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη, ελεύθερη και δημοκρατική».

Η αντιπολίτευση συντονίζεται

Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας εξέλεξε το προεδρείο του Συντονιστικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η γνωστή νομπελίστρια συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς, οι νομικοί Λίλια Βλάσοβα και Μαξίμ Ζνάκ, ο Σεργκέι Ντιλέφσκι, εκπρόσωπος της απεργιακής επιτροπής του εργοστασίου τρακτέρ του Μίνσκ, η Όλγκα Κοβαλκόβα, έμπιστο πρόσωπο της πρώην υποψήφιας για την προεδρία της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η συνοδοιπόρος της Τιχανόφσκαγια Μαρία Κολέσνικοβα και ο Πάβελ Λατουσκό, πρώην γενικός διευθυντής του Θεάτρου Γιάνκα Κουπαλά.

Την ίδρυση του συντονιστικού συμβουλίου πρότεινε στις 14 Αυγούστου, η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών της 9ης Αυγούστου.

Στόχος του Συντονιστικού Συμβουλίου το οποίο θα απαρτίζεται από 70 μέλη, όπως ανακοίνωσε το επιτελείο της ενωμένης αντιπολίτευσης, θα είναι να διασφαλίσει την μεταβίβαση της εξουσίας.

Σήμερα το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας άρχισε να συζητά το πρόγραμμα διευθέτησης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην χώρα, δήλωσε το μέλος του προεδρείου Πάβελ Λατουσκό, στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Dozd, τονίζοντας ότι το κείμενο που θα διαμορφωθεί «θα αποτελέσει την βάση της πιθανής διαδικασίας διαπραγματεύσεων». Κατά την άποψη του είναι αναγκαίο το πρόγραμμα αυτό να τεθεί στην κρίση του κόσμου που διαμαρτυρήθηκε για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Ο Λατουσκό κάλεσε επίσης την Ρωσία να συμβάλει στο να συμμετάσχει η αντιπολίτευση στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας. «Θα είμαστε ευγνώμονες στην ρωσική πλευρά, εάν αυτή συνδράμει στο να συμμετέχουμε σ’ αυτόν τον διάλογο. Από την πλευρά μας υπάρχει μεγάλη βούληση και διαθέτουμε μεγάλη ενέργεια ώστε να ενταχθούμε στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων», επισήμανε ο Λατουσκό.

Η ελληνική παρέμβαση

Κατά την παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.

Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω χρήσης βίας κατά πολιτών, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο σημειώνει ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία και εκφράζεται πλήρως από τη δήλωση της ΕΕ της 11ης Αυγούστου στη συνέχεια των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Τονίζει ότι το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες θα πρέπει να είναι απολύτως σεβαστά, αποτελούν δε προϋπόθεση για την έναρξη ενός δημοκρατικού διαλόγου, χωρίς περιορισμούς, με την ευρύτερη κοινωνία της Λευκορωσίας.

Επισημαίνει δε, ειδικότερα, την ανάγκη σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Βία και καταστολή

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε εντολή στην αστυνομία να καταστείλει τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μινσκ, σε μια ένδειξη κλιμάκωσης έπειτα από μιάμιση εβδομάδα μαζικών διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησής του. «Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες ταραχές οποιουδήποτε είδους στο Μινσκ», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Beta. «Ο κόσμος έχει κουραστεί. Ο κόσμος απαιτεί ειρήνη και ησυχία».

Ο Λουκασένκο έδωσε εντολή για αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα προκειμένου να αποφευχθεί μια συρροή «μαχητών και όπλων». Οι εργαζόμενοι σε κρατικά ΜΜΕ που παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές πολιτικές, δεν πρέπει να επαναπροσληφθούν, είπε.

Αλληλεγγύη Ε.Ε. σε Ελλάδα – Κύπρο

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του έθεσε το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας. O Σαρλ Μισέλ στις δηλώσεις του εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα:
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι

Στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές –συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων– για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι.

«Αποφασισμένη» η Τουρκία, λέει ο Ερντογάν

Καμία απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από το να κάνει έρευνες για φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο έως το τέλος», είπε σε ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα και πρόσθεσε: «Καμία αποικιοκρατική δύναμη ή απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει τη χώρα μας από τις πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην περιοχή», επισημαίνοντας, πάντως, ότι η Άγκυρα θέλει να επιλύσει το θέμα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, παρά να κλιμακώσει την ένταση.

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΕΡΤ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανταπόκριση από Βρυξέλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος