Ολλανδία: Από σήμερα ως την Τετάρτη οι βουλευτικές εκλογές

Από τις 7:30 το πρωί έχουν ανοίξει οι κάλπες των γενικών εκλογών στην Ολλανδία, που πραγματοποιεί εκλογές εν μέσω πανδημίας με περισσότερα από 5.000 κρούσματα ημερησίως και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5:30 το πρωί.

Τριήμερη η εκλογική διαδικασία λόγω Covid

Για τη διαφύλαξη της κοινωνικής απόστασης για πρώτη φορά οι γενικές εκλογές κρατούν τρεις ημέρες, με καταληκτική την Τετάρτη 17 Μαρτίου και προσωρινή άρση των μέτρων βραδινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Το εκλογικό σώμα είναι σχεδόν 13 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας από 18 ετών, ενώ οι άνω των 70 ετών έχουν δικαίωμα επιστολικής ψήφου. Από το μέχρι τώρα ηλεκτρονικό ενδιαφέρον ενημέρωσης για τον τόπο ψηφοφορίας εκτιμάται πως η συμμετοχή θα είναι και πάλι άνω του 80% σε μια μια εκλογική μάχη μεταξύ 30 κομμάτων, που διεκδικούν με την παραλλαγή D’Hondt της απλής αναλογικής συμμετοχή στην Κάτω βουλή των 150 αντιπροσώπων. Η απερχόμενη σύνθεση είχε 16 κόμματα στη Βουλή. Πέντε στη συμπολίτευση και 11 στην αντιπολίτευση. Για την είσοδο στη Βουλή χρειάζεται ελάχιστο ποσοστό 2%.

Προηγείται ο Μαρκ Ρούττε στις δημοσκοπήσεις 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που συνεχίζουν να διεξάγονται το κόμμα των Φιλελευθέρων του Μαρκ Ρούττε αναμένεται να είναι ενισχυμένο σε έδρες με ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει και το 25%, εξασφαλίζοντάς του έτσι και πάλι το προβάδισμα για μια τέταρτη θητεία ως πρωθυπουργός της χώρας, αλλά και αντιπροσώπους από 14 κόμματα αντί 16 στην Κάτω Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε , ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της Ευρώπης, αναμένεται ευρέως να κερδίσει αρκετή υποστήριξη για να εξασφαλίσει μια τέταρτη θητεία. Το σκάνδαλο με την κακή διαχείριση στο ζήτημα των κοινωνικών επιδομάτων το χρεώθηκαν οι Εργατικοί, ενώ το VVD του Ρούττε διατηρεί την εικόνα του σταθεροποιητικού παράγοντα ακόμα και σε περίοδο κρίσης. Ο Μαρκ Ρούττε είναι 54 ετών και πρωθυπουργός από το 2010.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος