Ο πρόεδρος Ερνάντες αυτοανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών στην Ονδούρα

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, αυτοανακηρύχθηκε την Κυριακή νικητής των προεδρικών εκλογών, χωρίς να περιμένει τη δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων, έπειτα από μια αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από τους φόβους πολλών για νοθεία.

«Η καταμέτρηση είναι όλο και πιο καθαρή και αναμφισβήτητη, κερδίσαμε αυτές τις εκλογές», είπε ο Ερνάντες απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος.

Οι υποστηρικτές του προέδρου χόρευαν και ηχούσαν κόρνες, ενώ η σύζυγός του Άνα Γκαρσία ντε Ερνάντες κάλεσε τους υποστηρικτές του δεξιού κυβερνώντος κόμματος να προσευχηθούν μαζί της.

Ωστόσο λίγο αργότερα ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Ερνάντες, ο 64χρονος Σαλβαδόρ Νασράλα, υποψήφιος της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας (Alianza de Oposicion contra la Dictadura), δήλωσε αντίθετα ότι εκείνος προηγείται. «Κερδίζουμε», υποστήριξε, απευθυνόμενος στους δικούς του υποστηρικτές.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εγκρίνει την υποψηφιότητα του Ερνάντες, παρότι το Σύνταγμα της Ονδούρας απαγορεύει την επανεκλογή οποιουδήποτε προέδρου, καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Ο 49χρονος Ερνάντες είχε αναδειχθεί στην εξουσία το 2013, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία η αριστερά είχε κάνει λόγο για μαζική νοθεία.

Ο Ερνάντες ήταν κατά τις δημοσκοπήσεις ο ένας από τους τρεις υποψήφιους —επί συνόλου εννέα— που είχαν πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σε έναν γύρο. Πέρα από τον Νασράλα, τηλεοπτικό δημοσιογράφο και νέο στην πολιτική, ο τρίτος υποψήφιος που θεωρείτο ότι είχε πιθανότητες είναι ο 50χρονος Λουίς Σελάγια, του Φιλελεύθερου Κόμματος, μιας συντηρητικής παράταξης της Ονδούρας.

Οι Νασράλα και Σελάγια έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν την «παράνομη» επανεκλογή του Ερνάντες.

Όμως έξιτ πολ του τηλεοπτικού δικτύου Televicentro φέρει τον Ερνάντες να συγκεντρώνει το 43,93% των ψήφων με τον Νασράλα να ακολουθεί με το 34,70%.

Η αντιπολίτευση εξεγέρθηκε εναντίον της υποψηφιότητας του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες για νέα τετραετή θητεία διότι είχε υποστηρίξει ανοιχτά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009 που ανέτρεψε τον Μανουέλ Σελάγια—αφορμή για το οποίο ήταν, ακριβώς, το γεγονός ότι ο κεντροαριστερός τότε πρόεδρος είχε προτείνει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να επιτρέπεται στον πρόεδρο να διεκδικεί την επανεκλογή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος