«Ο Πούτιν θα μπορούσε να διωχθεί» εκτιμά πρώην αξιωματούχος της Καταπολέμησης Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας

Συνεχίζεται για 50ή μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις μάχες να παραμένουν σφοδρές και να απομακρύνεται η προοπτική να μπει ένα τέλος σε αυτήν την τραγωδία.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Libération o πρώην επικεφαλής του Κεντρικού Γραφείου για την Καταπολέμηση των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, Γενοκτονίας και Εγκλημάτων Πολέμου (OCLCH), Ερίκ Εμερό, εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να διωχθεί για έγκλημα της επιθετικότητας.

Ο Εμερό επισημαίνει ότι «βιώνουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, διότι η σύγκρουση τεκμηριώνεται σε πραγματικό χρόνο», γεγονός που διαφέρει από τα γεγονότα στη Ρουάντα και στα Βαλκάνια, που τεκμηριώθηκαν κυρίως από δημοσιογράφους, ενώ στην προκειμένη περίπτωση η κοινωνία των πολιτών έχει αναπτύξει εφαρμογές, όπως το eyeWitness, οι οποίες καθιστούν δυνατή την τεκμηρίωση εγκλημάτων πολέμου με φωτογραφίες, βίντεο, γεωγραφικές τοποθεσίες, οι οποίες στη συνέχεια ενσωματώνονται και κρυπτογραφούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ερευνητές.

Αναφέρει, ότι σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Κιέβου έχουν ήδη ανοιχτεί περίπου 1.700 φάκελοι και κρίνει απαραίτητο να βοηθηθούν οι ουκρανοί ερευνητές στην εργασία τεκμηρίωσης, η οποία θα πάρει πολύ χρόνο.

Σχετικά με πιθανή δίωξη του Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρει: «Είναι νομικά νοητό. Τεχνικά, μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι η Ρωσία σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια από τώρα».

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορεί να αποδειχθεί ότι ένα κράτος διαπράττει γενοκτονία; (video)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος