Ο Γολγοθάς στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας: «Δεν υπάρχει επιστροφή στο Μινσκ για εσάς»

Ο Σύρος πρόσφυγας Γιουσέφ Ατάλαχ φοβόταν ότι θα πέθαινε σε ένα δάσος στα πολωνικά σύνορα αφού έμεινε χωρίς φαγητό και νερό μες την παγωνιά, χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη του η οποία έσπασε από μια επίθεση, όπως είπε, που δέχθηκε από έναν Λευκορώσο στρατιώτη.

Τώρα στην ασφάλεια ενός κέντρου μεταναστών στην πόλη Μπιαλιστόκ της ανατολικής Πολωνίας, ο Ατάλαχ λέει ότι ήταν ένας από τους πολλούς πρόσφυγες που παγιδεύτηκαν στα σύνορα αφού επαναπροωθήθηκαν στη Λευκορωσία από Πολωνούς συνοριοφύλακες, για να εμποδιστούν έπειτα από τις λευκορωσικές δυνάμεις ασφαλείας που τους είχαν προηγουμένως βοηθήσει να περάσουν στην Πολωνία.

«Τους είπαμε ότι θέλουμε να επιστρέψουμε στην (πρωτεύουσα της Λευκορωσίας) Μινσκ, δεν θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι», ανέφερε. «Μας είπαν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο Μινσκ για εσάς. Απλά πηγαίνετε στην Πολωνία».

Ένας Αφγανός μετάναστης που αρνήθηκε να μιλήσει επωνύμως, περιέγραψε και αυτός στο Reuters την εμπειρία του εβρισκόμενος παγιδευμένος μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, χωρίς να μπορεί να επιστρέψει με μόνη του επιλογή να προσπαθήσει ξανά να διασχίσει τα σύνορα με τη βοήθεια των λευκορωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

«Οι ίδιοι οι Λευκορώσοι στρατιώτες εξαναγκάζουν και βοηθούν τους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα», είπε, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες του είπαν ότι αυτό ήταν εντολή του κράτους.

Ο Αφγανός, ο οποίος εγκατέλειψε την πατρίδα του μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο, περιέγραψε πώς κάθε βράδυ ο λευκορωσικός στρατός ερχόταν και έπαιρνε μια ομάδα 30 ή 40 μεταναστών από καταυλισμούς και τους έσπρωχνε στα σύνορα.

«Έχουν ένα βλέμμα στα σύνορα και σαν να μην υπάρχει κανείς εκεί τους δίνουν ένα κόφτη και τους αναγκάζουν να κόβουν τον φράχτη (της Πολωνίας) φτιαγμένο από συρματοπλέγματα», είπε.

Ο Ταέρ Ρεζκ, 29 ετών, πρόσφυγας από τη Χομς της Συρίας, είπε ότι οι οι ίδιοι οι Λευκορώσοι φρουροί ορισμένες φορές κόβουν τρύπες στον συνοριακό φράκτη για να βοηθήσουν μετανάστες να φτάσουν στην Πολωνία ή στη γειτονική Λιθουανία και ως εκ τούτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τα βάσανά του, ο Αφγανός μετανάστης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του αφού έφτασε σε έδαφος της ΕΕ.

«Αισθάνομαι πιο ασφαλής τώρα. Είμαι σίγουρος ότι θα χτίσω μια καλή καριέρα εδώ και ο γιος μου θα λάβει καλή εκπαίδευση – το μέλλον του θα είναι ασφαλές».

Η ΕΕ, η οποία έχει επανειλημμένα επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορεί το Μινσκ ότι δελεάζει πρόσφυγες από χώρες μαστιζόμενες από πολέμους και τους στέλνει χρησιμοποιώντας τους σαν «πιόνια» να περάσουν στην Πολωνία για την πρόκληση χάους στα ανατολικά σύνορα του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος