Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Μανάγκουα μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που εναντιώνονται στον πρόεδρο της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα. Τα επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο Πολυτεχνείο, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Νικαράγουας, ένα από τα προπύργια αντικυβερνητικών φοιτητικών οργανώσεων.
Διαδηλωτές δήλωσαν σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι τους επιτέθηκαν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών και ότι υπάρχουν τραυματίες ενώ ανάρτησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που εικονίζει έναν νεαρό καθώς μεταφέρεται αναίσθητος προς το Πολυτεχνείο από συντρόφους του, οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα κατηγορώντας την κυβέρνηση Ορτέγκα.
#SOSNicaragua government shooting at their citizens. #Nicaragua needs a change. The government is killing the youth for sport and oppression. pic.twitter.com/tFgghRxBG4
— one cause (@no_al_opresor) May 8, 2018
Η αστυνομία από την πλευρά της ανέφερε ότι επενέβη για να προστατεύσει κατοίκους της συνοικίας όπου βρίσκεται η σχολή, που δέχθηκαν κατ’ αυτήν «επιθέσεις από ομάδες κακοποιών της δεξιάς».
Εκατοντάδες σπουδαστές και άλλων πανεπιστημίων συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το βράδυ της Δευτέρας.
Την Κυριακή, στις διαδηλώσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι στη Μασάγια, στον νότο, ανέφερε τη Δευτέρα το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα.
Μέσα σε τρεις εβδομάδες, στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Ορτέγκα έχουν χάσει τη ζωή τους 47 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 400 και πλέον.
Το κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων άρχισε στις 18 Απριλίου, όταν φοιτητές διαδήλωσαν εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, που προέβλεπε μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών και αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, όπως έχει εισηγηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε γενική κινητοποίηση εναντίον του προέδρου Ορτέγκα, του άλλοτε επικεφαλής των ανταρτών Σαντινίστας, που ήταν αρχηγός του κράτους στη Νικαράγουα από το 1979 μέχρι το 1990 και εξελέγη ξανά πρόεδρος το 2007.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατήγγειλε τη Δευτέρα την «καταστολή» και τη χρήση «φονικής βίας» στη Νικαράγουα.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν αυτές τις βάρβαρες ενέργειες με τον εντονότερο τρόπο», είπε ο Πενς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην έδρα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον.
.@VP Pence at @OAS_official: We call on the Ortega Government to allow @CIDH into #Nicaragua. We join with nations around world in demanding that the Ortega Government respond to the Nicaraguan people’s demands for democratic reform. The people of Nicaragua deserve better. pic.twitter.com/pVo2Jjksmp
— Department of State (@StateDept) May 7, 2018
Ο Πενς προέτρεψε τον πρόεδρο Ορτέγκα να επιτρέψει να μεταβεί στη Νικαράγουα αντιπροσωπεία της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να διεξαγάγει έρευνα για τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος