Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών και σχεδόν 150 τραυματίστηκαν σήμερα, έβδομη Παρασκευή των διαδηλώσεων στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Ο 40χρονος άνδρας πυροβολήθηκε στο στήθος, διευκρίνισε το υπουργείο. Ο θάνατός του ανεβάζει σε 53 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησε, στις 30 Μαρτίου, το κίνημα διαμαρτυρίας η «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό, περίπου 15.000 Παλαιστίνιοι έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις της Παρασκευής.

«Οι διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα, έριχναν πέτρες στο πλέγμα ασφαλείας και στους Ισραηλινούς στρατιώτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες πυροβόλησαν «σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής».

Ο Ισραηλινός στρατός έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί υπερβολική βία ενάντια στους διαδηλωτές, με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να ζητούν τη διενέργεια ανεξάρτητων ερευνών.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ πρόκειται να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και την Τρίτη οι Παλαιστίνιοι θα γιορτάσουν την επέτειο της «Νάκμπα» («καταστροφή» στα αραβικά) η οποία σηματοδοτεί τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια του πολέμου που περιέβαλλε τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Δεκάδες χιλιάδες αναμένεται να μαζευτούν κατά μήκος των συνόρων.

Σε ομιλία του την Παρασκευή, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είπε ότι «θα μεταμορφώσουμε την Παλαιστινιακή καταστροφή» σε Ισραηλινή καταστροφή.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι ανοίγει πυρ μόνο όταν είναι αναγκαίο, προκειμένου να σταματήσει ζημιές στο φράχτη, διεισδύσεις και επιθέσεις.

Κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τις διαδηλώσεις ως προκάλυμμα για τη διενέργεια πράξεων βίας, ενώ οι Παλαιστίνιοι λένε ότι οι διαδηλωτές εκτελούνται χωρίς να αποτελούν απειλή στους στρατιώτες.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος