Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Δραματική έκκληση για ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια όλων των χωρών και την παραίτηση των κατασκευαστών από τα πνευματικά δικαιώματα παγκοσμίως μια κίνηση που θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής τους, απηύθυνε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Αντχανομ Τένδρος με αφορμή και το δεύτερο ψήφισμα που εξέδωσε χθες το βράδυ ομόφωνα και παρά τις διαφοροποιήσεις ορισμένων μελών, το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.
Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού υπάρχει πλέον εκφρασμένη πολιτική βούληση να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» για να προωθήσει την αύξηση της παραγωγής εμβολίων και τη διανομή τους, προκειμένου η ανθρωπότητα να «απαλλαγεί από αυτόν τον ιό το συντομότερο δυνατό». Ο ίδιος ζήτησε με δεδομένο ότι η πανδημία είναι πρωτοφανής για την ανθρωπότητα, να γίνει άμεσα μεταφορά τεχνολογίας σε πολλές περιοχές του κόσμου με ταυτόχρονη χαλάρωση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για την παραγωγή των εμβολίων. «Αν δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τις διατάξεις για την πνευματική ιδιοκτησία τώρα, τότε πότε?» διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας πως «η παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματα μπορεί να αυξήσει άμεσα την παραγωγή».
Εξέφρασε επίσης την δυσαρέσκεια του για την μαζική αντίσταση ορισμένων χωρών στη δίκαιη κατανομή των εμβολίων αλλά και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν για διασφάλιση δόσεων εμβολίων των χωρών τους υπονομεύοντας κατ΄ ουσία τις προσπάθειες της πρωτοβουλίας COVAXγια αγορά εμβολίων για τις φτωχότερες χώρες. «Ο ιός κρατά όμηρο όλο τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ και «ο κόσμος μας δεν θα επανέλθει αρκετά γρήγορα χωρίς εμβόλια αυτό είναι σαφές. Το να μοιραζόμαστε τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος να φέρουμε πίσω τις ζωές μας στην κανονικότητα και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να συνεργαστούν» κατέληξε.
Εν τω μεταξύ την παγκόσμια και δίκαιη διανομή εμβολίων ζήτησε χθες το βράδυ με ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τα 15 μέλη του συμβουλίου ενέκριναν το ψήφισμα που κατέθεσε η Μεγάλη Βρετανία, το οποίο αποσκοπεί πρωτίστως στη βελτίωση της πρόσβασης σε εμβόλια σε φτωχότερες χώρες και σε εκείνες που πλήττονται από συγκρούσεις.
Πρόκειται για το δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την πανδημία στο οποίο τα μέλη επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για αλληλεγγύη με τα φτωχότερα κράτη και για εκεχειρίες σε συγκρούσεις. Το ψήφισμα προτρέπει τα πλουσιότερα κράτη να δωρίσουν δόσεις εμβολίου σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ενώ καλούνται επίσης να αποφύγουν ρητά τη συσσώρευση εμβολίων.
Απαιτείται παράλληλα η ενίσχυση «εθνικών και πολυμερών προσεγγίσεων και διεθνούς συνεργασίας» προκειμένου να δημιουργηθεί «ισότιμη και προσιτή πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19 σε σύνθετες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν υπό τέτοιες συνθήκες.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει ένα παγκόσμιο σχέδιο εμβολιασμού με στόχο να μην μείνουν πίσω στην προσπάθεια οι φτωχότερες χώρες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, το 75% όλων των διαθέσιμων δόσεων εμβολιασμού έχουν μέχρι τώρα εμβολιαστεί μόνο σε δέκα πλούσιες χώρες, ενώ οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν έχουν καν ξεκινήσει σε 130 χώρες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος