ΝΑΤ0 και Ε.Ε “κατανοούν” τους τόμαχοκ – Πούτιν: “Επιθετική μονομερής ενέργεια” (video)

Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Τουρκία και Ισραήλ στηρίζουν την απόφαση Τραμπ, για πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικής βάσης του Άσαντ, χαρακτηρίζοντας την απάντηση στην επίθεση με χημικά της περασμένης Τρίτης. Ωστόσο το Κρεμλίνο καταδικάζει την Ουάσιγκτον για “επιθετικότητα εναντίον κυρίαρχου κράτους” και προειδοποιεί ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις διέρχονται σε νέα επικίνδυνη φάση. “Θυμίζει 2003, όταν οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράκ, χωρίς εξουσιοδότηση του ΟΗΕ”, διαμήνυσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. “Ανόητη και ανεύθυνη χαρακτήρισε την επίθεση”, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο ηγέτης της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Μετά τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα, κατά του Άσαντ οι κίνδυνοι είναι σημαντικά υψηλότεροι», προειδοποιεί το Κρεμλίνο ανακοινώνοντας ότι έχει ανασταλεί η συμφωνία που είχε συνάψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.

“Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πιστεύει ότι η εκτόξευση αμερικανικών πυραύλων κατά συριακής αεροπορικής βάσης αποτελεί επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”, τόνισε ρητά ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Επίσης εκτιμά ότι η επίθεση βασίζεται “σε κατασκευασμένα προσχήματα και πλήττει σοβαρά τις σχέσεις Ουάσιγκτον- Μόσχας”.

Η πραγματοποίηση των πληγμάτων εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Συρία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Υποστήριξε μάλιστα πως η αποτελεσματικότητά της αμερικανική επίθεσης ήταν «πολύ χαμηλή», καθώς 23 πύραυλοι έπληξαν τους στόχους τους αλλά δεν είναι σαφές που έπεσαν άλλοι 36, όπως δήλωσε.

Μόσχα: Η αντιαεροπορική άμυνα του συριακού στρατού θα «ενισχυθεί»

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών άλλαξε, αλλά ο τρόπος που κάνει πόλεμο παραμένει αναλλοίωτος από την εποχή των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και στη Λιβύη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού,Ίγκορ Κονασένκοφ.

ΝΑΤΟ: Η ευθύνη στη Δαμασκό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ «φέρει την πλήρη ευθύνη» για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη, και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ζ.Κ Γιούνκερ: «Η Ε.Ε κατανοεί»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ είχαν την «κατανοητή πρόθεση» να προλάβουν περισσότερες χημικές επιθέσεις, αλλά υπογράμμισε πως μια λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να τερματισθεί η σύγκρουση.
«Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν

«Υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων και τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων», πρόσθεσε.

Μέρκελ: “Κατανοώ την αμερικανική πυραυλική απάντηση”

«Η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατανοητή δεδομένων των διαστάσεων των εγκλημάτων πολέμου, δεδομένου του πόνου αθώων ανθρώπων, και δεδομένων των εμποδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε η ‘Ανγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας τα πλήγματα «περιορισμένα και στοχευμένα».

Ερντογάν: “Δεν είναι αρκετό”

« Είναι αρκετό; Δεν το βρίσκω αρκετό. Η διεθνής κοινότητα έχει τη δυνατότητα να σταματήσει το καθεστώς ‘Ασαντ και τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ελπίζω πως η ενεργός στάση που επέδειξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ιντλίμπ είναι μια αρχή», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κίνα: Αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές

Ωστόσο η Κίνα καταδικάζει  όλες τις πλευρές να αποφύγουν την επιδείνωση,ενώ στηρίζει τα Ηνωμένα Έθνη στη διενέργεια ανεξάρτητης και ολοκληρωμένης έρευνας στο θέμα των χημικών όπλων αλλά και να διασφαλιστεί η πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης.

Σχετική είδηση:Το παρασκήνιο της επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία
Σχετική είδηση:Διάγγελμα Τραμπ: Η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα-Πούτιν: Επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους (video)
Σχετική είδηση:Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος