Μυστικές επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας για αποφυγή χρήσης πυρηνικών – Παραδοχή του «σεφ του Πούτιν» για παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ

Array

Την ώρα που ο Ρώσος πρώην Πρόεδρος Ντίτρι Μεντβέντεφ ρίχνει την ευθύνη στην Ουκρανία για το ξέσπασμα του πόλεμου, η εφημερίδα Wall Street Journal κάνει λόγο για μυστικές επαφές ανάμεσα στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν και ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους για ν’ αποφευχθεί η διεύρυνση της σύγκρουσης ή χρήση πυρηνικών.

Την ίδια στιγμή, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ένας επιχειρηματίας γνωστός ως «σεφ του Πούτιν» λόγω των συμβολαίων τροφοδοσίας του με το Κρεμλίνο, παραδέχεται ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές δηλώνοντας μάλιστα ότι θα συνεχίσει να το κάνει. Επιβεβαίωσε έτσι για πρώτη φορά τις κατηγορίες που απορρίπτει εδώ και χρόνια.

Μυστικές επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας για αποφυγή χρήσης πυρηνικών – Παραδοχή του «σεφ του Πούτιν» για παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ
(Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP, File)

«Έχουμε παρέμβει, παρεμβαίνουμε και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε. Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον δικό μας τρόπο», δήλωσε ο Πριγκόζιν σε σχόλια που αναρτήθηκαν από τους εκπροσώπους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Πριγκόζιν, δώδεκα άλλοι Ρώσοι υπήκοοι και τρεις ρωσικές εταιρείες είχαν κατηγορηθεί για τη λειτουργία μυστικής εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την υποκίνηση διχόνοιας και τη διαίρεση της αμερικανικής κοινής γνώμης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ.

Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες το 2018 στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2020 προχώρησε στην απόρριψη των κατηγοριών εναντίον δύο από τις παραπεμφθείσες εταιρείες, της Concord Management and Consulting LLC και της Concord Catering, λέγοντας ότι είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια δίκη εναντίον ενός εταιρικού κατηγορούμενου χωρίς παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και χωρίς προοπτική ουσιαστικής τιμωρίας ακόμη και αν καταδικαστεί, θα εξέθετε πιθανότατα ευαίσθητα εργαλεία και τεχνικές επιβολής του νόμου.

Ο Πριγκόζιν είχε αρνηθεί μέχρι τώρα την εμπλοκή του σε εκλογικές παρεμβάσεις.

Προηγουμένως είχε επίσης αρνηθεί δεσμούς με τη μισθοφορική δύναμη Wagner, αλλά τον Σεπτέμβριο παραδέχθηκε ότι την ίδρυσε και τη χρηματοδότησε το 2014 και άρχισε να μιλάει ανοιχτά για τη συμμετοχή της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σήμερα Δευτέρα, η Ουκρανία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα συστημάτων αεράμυνας NASAMS, τα οποία αναμένεται ότι θα ενισχύσουν «σημαντικά» τις ένοπλες δυνάμεις της, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρεζνίκοφ.

Πηγή: ΕΡΤ,1, Wall Street Journal, Associated Press, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος