Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα λεηλατούν άδεια σπίτια στη Χερσώνα – Την πρώτη παρτίδα αεράμυνας NASAMS παρέλαβε το Κίεβο

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Δευτέρα τη Ρωσία ότι λεηλάτησε άδεια σπίτια στην Χερσώνα και ότι τοποθέτησε εντός τους στρατεύματα με πολιτικά ρούχα για να προετοιμάσει τις οδομαχίες σε μια από τις σημαντικότερες μάχες του πολέμου, όπως προβλέπουν και οι δύο πλευρές.

Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία διέταξε πολίτες να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα εν αναμονή μιας ουκρανικής επίθεσης για την ανακατάληψη της πόλης, της μοναδικής περιφερειακής πρωτεύουσας που έχει καταλάβει η Μόσχα από την εισβολή της τον Φεβρουάριο.

Η Χερσώνα, με πληθυσμό πριν από τον πόλεμο σχεδόν 300.000 κατοίκων, έχει μείνει κρύα και σκοτεινή μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στη γύρω περιοχή τις τελευταίες 48 ώρες, δήλωσαν και οι δύο πλευρές.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί κατηγόρησαν τους Ουκρανούς για «σαμποτάζ» και δήλωσαν ότι εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ρώσοι είχαν αποσυναρμολογήσει 1,5 χιλιόμετρο καλωδίων ηλεκτροδότησης και ότι η ηλεκτρική ενέργεια πιθανόν να μην επιστρέψει μέχρι οι ουκρανικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν την περιοχή.

Το Κίεβο έχει χαρακτηρίσει την εκκένωση της περιοχής ως αναγκαστική απέλαση, ένα έγκλημα πολέμου. Η Μόσχα λέει ότι στέλνει τους κατοίκους μακριά για λόγους ασφαλείας.

Η πόλη βρίσκεται στον μοναδικό θύλακα ρωσικής επικράτειας στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου που διχοτομεί την Ουκρανία. Η ανακατάληψή της αποτέλεσε το κύριο μέλημα των ουκρανικών δυνάμεων.

«Ενώ οι κάτοικοι της Χερσώνας απελαύνονται βιαίως από τα σπίτια τους, κάνοντας λόγο για «εκκένωση», οι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού και της FSB κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο – ληστεύουν τα σπίτια τους», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις, “μεταμφιεσμένες με πολιτικά ρούχα, καταλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις των πολιτών και ενισχύουν τις θέσεις τους στο εσωτερικό για τη διεξαγωγή οδομαχιών».

Το πρακτορείο Reuters ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να σχολιάσουν τους ουκρανικούς ισχυρισμούς. Η Μόσχα αρνείται την κακομεταχείριση αμάχων.

Η Ουκρανία λαμβάνει την πρώτη παρτίδα συστημάτων αεράμυνας NASAMS

Η Ουκρανία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα συστημάτων αεράμυνας NASAMS, τα οποία θα ενισχύσουν «σημαντικά» τις ένοπλες δυνάμεις της, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρεζνίκοφ τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιταχύνουν την αποστολή των εξελιγμένων συστημάτων NASAMS στην Ουκρανία.

«Κοιτάξτε ποιος είναι εδώ! Τα συστήματα αεράμυνας NASAMS και Aspide έφτασαν στην Ουκρανία!», έγραψε ο Ρεζνίκοφ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, ευχαριστώντας τη Νορβηγία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις αποστολές.

«Αυτά τα όπλα θα ενισχύσουν σημαντικά τον #UAarmy και θα κάνουν τους ουρανούς μας πιο ασφαλείς».

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά(G7) περισσότερη βοήθεια για την αεράμυνα την περασμένη εβδομάδα, μετά από ένα κύμα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την πλήρη προστασία του ουρανού της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και αδύνατο για αυτό», είπε ο Ζελένσκι σε σχόλια που έκανε το Σάββατο.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος