Με συλλήψεις εγκαινιάζεται ο νόμος εθνικής ασφάλειας της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ

Νέες διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Χονγκ Κονγκ και ήδη έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη σύλληψη μετά την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου για την εθνική ασφάλεια που έθεσε σε ισχύ η Κίνα στις 23:00 τοπική ώρα χθες, μία ώρα πριν από την 23η επέτειο της συμφωνίας του 1997 βάσει της οποίας παραδόθηκε από τους Βρετανούς στους Κινέζους.

«Σύμφωνα με τις εγγυήσεις που έδωσε η Κίνα στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνει σημαντικό τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ να είναι απολύτως προστατευμένα», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στην «ελευθερία λόγου, του Τύπου, του συνεταιρίζεσθαι, της συνάθροισης και της διαδήλωσης».

Η Βρετανία θα σταθεί στο πλευρό του λαού της πρώην βρετανικής αποικίας, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Επιχειρήσεων Άλοκ Σάρμα.

Ωστόσο, το Πεκίνο προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις και κάλεσε τις ξένες χώρες να βλέπουν την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ με αντικειμενικό τρόπο, σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

«Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν αδρανείς»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε την Κίνα ότι “υποσχέθηκε 50 χρόνια ελευθερίας στον λαό του Χονγκ Κονγκ και τους έδωσε μόνο 23”, ενώ παράλληλα σχολίασε ότι παγιδεύει το Χονγκ Κονγκ  «στα αυταρχικά της σαγόνια».

Επιπλέον, απείλησε το Πεκίνο με περαιτέρω αντίποινα, αναφορικά με  το ευνοϊκό εμπορικό καθεστώς που ίσχυε για το Χονγκ Κονγκ.

Στον ΟΗΕ, 27 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιαπωνίας, κάλεσαν την Κίνα να επανεξετάσει αυτόν τον νόμο ο οποίος, «απειλεί» τις ελευθερίες σε αυτό το αυτόνομο έδαφος.

«Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια θεωρείται το πιο σημαντικό γεγονός στις σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και του Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή», δήλωσε η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ.

Τα επιχειρήματα για παραβίαση της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα» βάσει της συμφωνίας του 1997 πληθαίνουν, καθώς ο νέος νόμος παρακάμπτει σαφώς το νομοθετικό σώμα (70 εδρών) του Χονγκ Κονγκ.

Πεκίνο: Δεν περιμένουμε πλέον υποδείξεις

“Εμείς οι Κινέζοι δεν φοβόμαστε κανέναν”, δήλωσε ο Ζανγκ Ξιαμίνγκ του γραφείου Υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο του Κρατικού Συμβουλίου. «Έφυγαν οι μέρες που έπρεπε να πάρουμε υποδείξεις από άλλους», πρόσθεσε.

Ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας, προβλέπει ο νέος νόμος

Οι βασικές διατάξεις προβλέπουν:

  • Τα εγκλήματα της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της συμπαιγνίας με ξένες δυνάμεις τιμωρούνται με μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης στη φυλακή
  • Η καταστροφή των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατία
  • Το Πεκίνο θα ιδρύσει ένα νέο γραφείο ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ , με το δικό του προσωπικό επιβολής του νόμου – που δεν θα υπάγεται στη δικαιοδοσία της τοπικής αρχής
  • Το Πεκίνο θα έχει την εξουσία για το πώς πρέπει να ερμηνεύεται ο νόμος και όχι από δικαστικό ή πολιτικό όργανο του Χονγκ Κονγκ.
  • Ο νόμος θα ισχύει επίσης για μη μόνιμους κατοίκους και άτομα ” από εξωτερικό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος