Λευκορωσία: Νέο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων – Επικοινωνία Λουκασένκο με Πούτιν για την κρίση

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν και πάλι στους δρόμους του Μινσκ, ζητώντας την παραίτηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο από την προεδρία της Λευκορωσίας και τη διεξαγωγή εκλογών. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες κόσμου να αγκαλιάζει στρατιώτες και να τους δίνει λουλούδια, σε αντίθεση με τις εικόνες με χτυπημένους διαδηλωτές που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Λευκορωσία: Νέο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων – Επικοινωνία Λουκασένκο με Πούτιν για την κρίση
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το «πράσινο φως» για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας για την καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν την αμφισβητούμενη επανεκλογή Λουκασένκο, τονίζοντας πως δεν δέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα. Ξεκινούν οι εργασίες για την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη βία και την παραποίηση των αποτελεσμάτων. Το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι το Μινσκ παραμένει δεσμευμένο στον διάλογο με την Ε.Ε, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» στη Λευκορωσία, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία, μετά την περιοδεία του σε Τσεχία, Σλοβενία και Αυστρία τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Πολωνός ομόλογός του, Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, σχολίασε ότι οι πιθανές κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Λευκορωσία θα στοχεύουν μόνο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επανεξελέγη, για πολλοστή φορά, πρόεδρος της Λευκορωσίας με ποσοστό 80%. Βρίσκεται στην εξουσία 26 χρόνια. Το Σάββατο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας δεν συνιστούν απειλή μόνο για τη χώρα του και ότι υποκινούνται από το εξωτερικό.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν αισιοδοξία ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λευκορωσία τις τελευταίες ημέρες θα επιλυθούν σύντομα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Τα προβλήματα αυτά δεν θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούν οι καταστροφικές δυνάμεις που επιδιώκουν να βλάψουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της (διακυβερνητικής) ένωσης» επισήμανε το Κρεμλίνο.

Πάντως, οι ηγέτες χωρών της Βαλτικής, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, κάλεσαν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο να διεξαγάγει νέες «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές.

Η αντίπαλός του Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, από τη Λιθουανία όπου κατέφυγε, καλεί τον κόσμο να συνεχίσει τις μαζικές κινητοποιήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος