Λευκορωσία: Έκτη νίκη Λουκασένκο με 80,2% – Τουλάχιστον ένας νεκρός σε συγκρούσεις (video)

Με 80,23% των ψήφων κέρδισε τις προεδρικές εκλογές ο απερχόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το ολοκληρωτικό αποτέλεσμα και μιλά για νοθεία. Σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από κλούβα της αστυνομίας και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring 96. Τη βία εναντίον διαδηλωτών καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ ΜισέλΈκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ζητάει η Πολωνία, μετά τα επεισόδια στο Μινσκ. 

Πρόεδρος από το 1994

Η μεγάλη αντίπαλος του Λουκασένκο, η αντιπολιτευόμενη Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, συγκέντρωσε 9,9% των ψήφων, σύμφωνα με αυτά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας.

Οι τρεις άλλοι υποψήφιοι στις εκλογές συγκέντρωσαν καθένας χαμηλότερο ποσοστό από 2% των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Με 80,2%, ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο είναι για έκτη φορά νικητής των εκλογών. Μόνιμος πρόεδρος της Λευκορωσίας από το 1994, στις πρώτες εκλογές της χώρας. Ένα χρόνο πριν, είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού ως επικεφαλής της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς.

Έχει ταυτιστεί με την εξουσία στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, μέσα ενημέρωσης και κάθε μορφής θεσμός είναι κάτω από τον απόλυτο έλεγχό του. Οι αντίπαλοί του θεωρούνται εχθροί του έθνους, με δεκάδες να έχουν φυλακιστεί.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα έστειλε στον Λουκασένκο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν: «Προσδοκώ ότι η δράση σας ως επικεφαλής του κράτους θα επιτρέψει την μελλοντική εξέλιξη αμοιβαία επωφελών ρωσο-λευκορωσικών σχέσεων».

Συλλήψεις σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με την οργάνωση Spring 96, τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, αλλά αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία.

Την Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη διαφαινόμενη νίκη του ισχυρού άνδρα της χώρας και απερχόμενου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο για μια έκτη θητεία, με τους αντιπολιτευόμενους να καταγγέλλουν νοθεία.

Από την πλευρά της, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν την Κυριακή, κυρίως κατά την καταστολή διαδηλώσεων που έγιναν τη νύχτα κατά της εξουσίας.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική αυτή οργάνωση της Λευκορωσίας, τουλάχιστον 110 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μινσκ, κοντά σε εκλογικά τμήματα ή σε κινητοποιήσεις.

Συλλήψεις έγιναν επίσης σε τουλάχιστον 10 άλλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με την Viasna.

«Η βία εναντίον των διαδηλωτών δεν είναι η απάντηση. Η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση με κοινή δήλωση καταδίκασαν τη βία στις χθεσινές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία.

«Η εκλογική βραδιά χαρακτηρίστηκε από δυσανάλογη και απαράδεκτη κρατική βία εναντίον πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά. Αυτό φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής ενός πολίτη, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Καταδικάζουμε τη βία και ζητούμε την άμεση απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν χθες το βράδυ. Οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να διασφαλίσουν την τήρηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης» αναφέρουν ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Όλιβερ Βάρχελι.

Όπως υπογράμμισαν, «μετά την άνευ προηγουμένου κινητοποίησή του για ελεύθερες εκλογές και δημοκρατία, ο λαός της Λευκορωσίας αναμένει τώρα ότι οι ψήφοι του θα μετρηθούν με ακρίβεια. Είναι σημαντικό η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα που αντικατοπτρίζουν την επιλογή του λαού της Λευκορωσίας».

Τέλος, οι Μπορέλ και Βάρχελι επισήμαναν ότι «μόνο η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών θα εγγυηθεί τη σταθερότητα και την κυριαρχία στη Λευκορωσία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις προκειμένου να εκτιμήσουμε πώς να διαμορφώσουμε περαιτέρω την απάντηση της ΕΕ και τις σχέσεις με τη Λευκορωσία με βάση την παρούσα κατάσταση».

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για νοθεία στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στη Λευκορωσία, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι δεν τηρήθηκαν οι ελάχιστες προδιαγραφές στην ψηφοφορία και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει συνομιλίες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει.

Σχετική είδηση: Επεισόδια και συγκρούσεις στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές

Πηγές: ΕΡΤ [Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης], Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος