Ένοπλοι εισήλθαν σήμερα στα γραφεία του ρωσικού κολοσσού του διαδικτύου Yandex στο Μινσκ και εμπόδισαν υπαλλήλους να βγουν από το κτίριο. Παραμένουν αδιευκρίνιστοι οι λόγοι και η εταιρεία δηλώνει πως προσπαθεί να μάθει περισσότερα για το συμβάν.
Οι αρχές στο μεταξύ ξεκίνησαν να αφήνουν ελεύθερους ορισμένους από τους 6.700 διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες μέρες κατά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, που ώθησε την Ε.Ε. να μελετήσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Πολλοί από αυτούς φέρουν εμφανή σημάδια κακοποίησης στο σώμα τους. Καταγγέλουν βίαιους ξυλοδαρμούς και απεχθείς συνθήκες κράτησης, ενώ ουρλιαχτά ακούγονταν από παντού. Δεκάδες δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των συλληφθέντων.
Protect peaceful protesters in Belarus and everywhere. pic.twitter.com/DonefUONpS
— Amnesty International USA (@amnestyusa) August 13, 2020
Οι εκφοβιστικές τακτικές του Λουκασένκο κάθε άλλο παρά απέτρεψαν τον κόσμο από το να κατέβει στους δρόμους. Οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται, με χιλιάδες ανθρώπους να σχηματίζουν ανθρώπινες αλυσίδες σε όλη τη χώρα για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.
Στους διαδηλωτές ενώθηκαν και εργάτες από κρατικά βιομηχανικά εργοστάσια, που αποτελούν την περηφάνεια του οικονομικού μοντέλου σοβιετικού τύπου του Λουκασένκο, και οι οποίοι προχωρούν από σήμερα σε στάσεις εργασίας και απεργίες.
The power of workers:
In Belarus, where the presidential election was stolen & thousands beaten & detained, workers at a state-owned factory that produces hauling equipment are on strike, demanding Pres Lukashenka leave office.
Strikes spreading to other state-owned enterprises pic.twitter.com/Eqlougs2II
— Nina Jankowicz (@wiczipedia) August 13, 2020
Εργάτες σε πολλά εργοστάσια εξηγούν με γλαφυρό τρόπο στα αφεντικά τους τον λόγο που κατεβαίνουν σε απεργία. Στην ερώτηση “Ποιος ψήφισε τον Λουκασένκο;” σηκώνουν μόλις τρία άτομα το χέρι τους. “Και ποιος ψήφισε την Τιχανόφσκαγια;“, ρωτούν, για να λάβουν ως απάντηση ένα κύμα χεριών που σηκώνονται.
#Belarus: factory workers demonstrating to their managers why they are striking.
“Who voted for Lukashenko?”
✋✋✋“And who votes for Tsikhanouskaya?”
✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋✋“Here is your answer!” pic.twitter.com/oF3131vC23
— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) August 13, 2020
Οι αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη τον θάνατο ενός νέου ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στο αξίωμα.
Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που ανακοινώνεται αφότου εκδηλώθηκε το κίνημα αμφισβήτησης, το οποίο αντιμετωπίζεται με βίαιη καταστολή.
Η Επιτροπή Έρευνας ανακοίνωσε ότι ο 25χρονος πέθανε σε νοσοκομείο στην Γόμιλ (νότια), μετά τη σύλληψή του την Κυριακή κατά τη διάρκεια «διαδήλωσης χωρίς άδεια» των αρχών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία θανάτου, η υγεία του «επιδεινώθηκε ξαφνικά» ενώ τελούσε υπό κράτηση.
Ερωτηθείσα σχετικά από το δίκτυο Radio Liberty, η μητέρα του νεαρού υποστήριξε ότι δεν συμμετείχε στη διαδήλωση, αλλά είχε πάει στο σπίτι της κοπέλας του.
Στα επεισόδια είχε ήδη σκοτωθεί ένας διαδηλωτής στο Μινσκ, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στελέχη της άνοιξαν πυρ στο Μπρεστ (νοτιοδυτικά), τραυματίζοντας έναν διαδηλωτή.
Πρέσβεις από χώρες της ΕΕ άφησαν σήμερα λουλούδια στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο διαδηλωτής.
The EU ambassadors to Belarus are laying flowers outside Pushkinskaya metro station in Minsk, where a protester was killed on the second night of clashes. The police still refuse to give his name. pic.twitter.com/DdGKskuriA
— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) August 13, 2020
Στο κέντρο της πρωτεύουσας, οι σταθμοί του μετρό παρέμειναν κλειστοί χθες βράδυ, η κυκλοφορία απαγορεύθηκε, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε σχεδόν άδειες μεγάλες οδικές αρτηρίες.
Ο κόσμος όμως συνέχισε να διαμαρτύρεται ακόμα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.
In every town, in every house, in every flat! People have had enough!#ЛукашенкоУходи #LukashenkoGoAway#Belarus pic.twitter.com/eTmaomMr4s
— NEXTA (@nexta_tv) August 12, 2020
Κοντά στον σταθμό Ουρουτσέ, στο βορειοανατολικό τμήμα του Μινσκ, διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, αλλά διαλύθηκαν και πολλοί υπέστησαν ξυλοδαρμούς από αστυνομικούς, μετέδωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δεκάδες γυναίκες ντυμένες στα λευκά συνεχίζουν να σχηματίζουν ανθρώπινες αλυσίδες σε άλλες τοποθεσίες της πρωτεύουσας για να καταγγείλουν την αστυνομική καταστολή εναντίον των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για την επανεκλογή στην προεδρία την 9η Αυγούστου του 65χρονου Αλεξάντερ Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία 26 χρόνια.
Women in Minsk have formed human chains in solidarity with protesters detained and beaten by the police. pic.twitter.com/r0wS01othC
— Radio Free Europe/Radio Liberty (@RFERL) August 13, 2020
Αρκετοί αξιωματούχοι δηλώνουν αλληλέγγυοι με τους διαδηλωτές, δυναμώνοντας το κίνημα ανυπακοής στη χώρα. Πληθαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα βίντεο δηλώσεων ανυπακοής από πρώην και νυν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Head of police in Borovlyany to the protesters: “We, Borovlyany police, won’t touch you, we all live together. All the best to you!”#ЛукашенкоУходи #LukashenkoGoAway#Belarus pic.twitter.com/RBymWMXGev
— NEXTA (@nexta_tv) August 12, 2020
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Liberty, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η μοναδική Λευκορωσίδα που έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ (σ.σ. Λογοτεχνίας, το 2015), κατηγόρησε τον πρόεδρο Λουκασένκο ότι οδηγεί τη χώρα «στην άβυσσο του εμφυλίου πολέμου» και τον προέτρεψε να εγκαταλείψει την εξουσία.
Από το βράδυ της Κυριακής, η αστυνομία κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και σφαιρών με περίβλημα από καουτσούκ και τουλάχιστον 250 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει πολλά προβλήματα.
Βίντεο που καταγράφουν ξυλοδαρμούς διαδηλωτών έχουν μεταδοθεί από μέσα ενημέρωσης κι έχουν μεταφορτωθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Ο πρόεδρος Λουκασένκο χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές «άνεργους με ποινικό μητρώο».
Ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο πολύ έντονων επικρίσεων από πολλά γειτονικά κράτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, που καταγγέλλουν την καταστολή και απειλούν με μέτρα και νέες οικονομικές κυρώσεις.
Η κυριότερη αντίπαλος του Λουκασένκο, η 37χρονη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που υποστήριξε ότι αυτή ήταν η νικήτρια των εκλογών της Κυριακής στην άλλοτε σοβιετική δημοκρατία, διέφυγε στη Λιθουανία, καθώς σύμφωνα με υποστηρικτές της δέχθηκε απειλές από τις αρχές. Ο σύζυγός της, όπως κι άλλος ένας επίδοξος αντίπαλος του προέδρου, οδηγήθηκαν στις φυλακές κατά την προεκλογική περίοδο.
Ο Βαλέρι Τσεπκάλα, άλλος ένας δυνητικός υποψήφιος που διέφυγε στη Ρωσία όταν ειδοποιήθηκε πως επρόκειτο να συλληφθεί, παρότρυνε την ΕΕ να αναγνωρίσει την Τιχανόφσκαγια ως τη νόμιμη πρόεδρο της Λευκορωσίας.
Η στάση της Ευρώπης
Η Γερμανία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Σουηδία έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ των κυρώσεων και η Αυστρία τηρεί επίσης αυστηρή στάση. σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από το αυριανό έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.
Με οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις να απαιτεί ομοφωνία των 27 κρατών μελών, η Ουγγαρία είναι κυρίως η χώρα που εμφανίζεται σκεπτική ως προς το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με τις πηγές. Η Ουγγαρία κάλεσε σήμερα την Ένωση «να επιδιώξει τον διάλογο με τη Λευκορωσία και να αποφύγει την περιθωριοποίησή της».
Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με ορισμένους περιορισμούς, ωστόσο, η Βουδαπέστη δεν θέλησε να μπλοκάρει μια δήλωση που εκδόθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εκ μέρους όλων των χωρών της ΕΕ η οποία έκανε αναφορά ως επιλογή σε κυρώσεις «εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την παρατηρηθείσα βία, τις αδικαιολόγητες συλλήψεις, και την πλαστογράφηση των εκλογικών αποτελεσμάτων».
«Η κατεύθυνση της διαδρομής μοιάζει σαφής. Πόσοι θα μπουν στη μαύρη λίστα, πόσο βαθιά θα πάμε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ουγγαρία», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Καμία οριστική απόφαση δεν αναμένεται αύριο, όμως η απάντηση θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μέσα σε μερικές ημέρες έπειτα από μία ακόμη συζήτηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου, δήλωσαν οι πηγές αυτές.
Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων καθώς και απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταστολή στο εσωτερικό.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, AP, AFP, Reuters, Twitter
Σχετική είδηση: Λευκορωσία: Έκτη νίκη Λουκασένκο με 80,2% – Τουλάχιστον ένας νεκρός σε συγκρούσεις (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος