Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Αναφορά σε εγκλήματα πολέμου στην ανακοίνωση της G7

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε ότι θα υπάρξει απάντηση σε περίπτωση χρήσης χημικών από τη Ρωσία. Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, σε ανακοίνωση της G7  γίνεται λόγος για εγκλήματα πολέμου. Ειδικότερα αναφέρεται το εξής: «Χαιρετίζουμε τις έρευνες διεθνών μηχανισμών μεταξύ άλλων και από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Θα εργαστούμε μαζί για να υποστηρίξουμε τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου».

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα για να συμπιεστούν οι τιμές

«Θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο, με την παρουσία του Προέδρου Μπάιντεν, να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, να επιβεβαιώσουμε την απόλυτη και αρραγή ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση αυτής της βάρβαρης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και τη στήριξή μας στον Πρόεδρο Ζελένσκι έτσι ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να εγκρίνουμε το πολύ σημαντικό κείμενο της στρατηγικής πυξίδας το οποίο οριοθετεί το πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί οι ελληνικές ανησυχίες και ελληνικοί προβληματισμοί σχετικά με την κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ανέφερε ότι αύριο το πρωί θα έχουν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση όσον αφορά στο ζήτημα της ενέργειας. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, στις τιμές φυσικού αερίου και φυσικά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό ισχύει για όλους τους ευρωπαίους πολίτες και όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Όλα τα κράτη μέλη στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αυτό όμως δεν θα είναι αρκετό. Χρειάζεται μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση σχετικά με την επιβολή μιας οροφής, ενός πλαφόν, στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορούν να συμπιεστούν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και η αγορά χονδρεμπορικής φυσικού αερίου να μην είναι έρμαιο κερδοσκόπων αλλά να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η ΕΕ να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα και να διαπραγματεύεται συνολικά με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο προέρχεται μέσα από αγωγούς είτε μιλάμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο, έτσι ώστε να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές. Να κάνουμε δηλαδή με απλά λόγια ακριβώς το ίδιο που κάναμε και στον covid-19 όταν αγοράσαμε εμβόλια ως ΕΕ συνολικά και δεν αφήσαμε τα κράτη μέλη να διαπραγματευτούν μόνα τους. Για να γίνει προφανώς αυτό θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν και με εκχωρήσουν στην ΕΕ αυτή την αρμοδιότητα. Εμείς θα υποστηρίξουμε αυτή τη θέση διότι πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να αποκλιμακώσουμε κι άλλο τις τιμές του φυσικού αερίου».

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν πρέπει να αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή οικονομία, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Βελγίου

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία οι οποίες θα αποδυναμώνουν χωρίς λόγο τις δικές τους οικονομίες, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Αναφορά σε εγκλήματα πολέμου στην ανακοίνωση της G7
AP Photo/Markus Schreiber)

«Οι κυρώσεις θα πρέπει πάντα να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά και όχι στη δική μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επιβάλουμε κυρώσεις που θα αποδυναμώνουν ασκόπως την οικονομία μας», είπε ο Ντε Κρόο κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.

Aπό την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία θα έπρεπε να επιβληθούν ως αντίδραση σε κάποια νέα εξέλιξη στην κρίση, κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα ζητάει ο πρωθυπουργός της Λετονίας

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλουν για να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Άρτουρς Κάρινς.

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Αναφορά σε εγκλήματα πολέμου στην ανακοίνωση της G7
(John Thys, Pool Photo via AP)

«Οι ενεργειακές κυρώσεις είναι ένας τρόπος για να σταματήσει η ροή χρημάτων στο πολεμικό θησαυροφυλάκιο του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, είπε ο Κάρινς κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγές: ΑΠΕ -ΜΠΕ, ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα: ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Η πρωθυπουργός της Εσθονίας ζητά να επιβληθούν «οι σκληρότερες δυνατές κυρώσεις» στη Ρωσία

ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δεν αναμένει να συμφωνηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Για να έχουν αποτελεσματικότητα οι κυρώσεις, είναι αναγκαία η εφαρμογή τους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος