Η Κριστίν Λαγκάρντ “δεν διανοείται” ένα σκληρό Brexit

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ένα “σκληρό Brexit” και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσουν “γρήγορα” προκειμένου να περιοριστούν “οι αβεβαιότητες και οι ανησυχίες”.

“Το σενάριο μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με ένα σκληρό Brexit, δεν μπορώ ούτε να το διανοηθώ”, είπε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

“Ελπίζουμε ότι το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί γρήγορα ώστε να περιοριστούν οι αβεβαιότητες και οι ανησυχίες των ανθρώπων”, πρόσθεσε, δηλώνοντας πεπεισμένη ότι το Brexit θα πλήξει “κατ’ αρχήν τους ανθρώπους και δευτερευόντως τις επιχειρήσεις”.

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ συνέπεσαν με το τέλος του πέμπτου κύκλου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για το Brexit. Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε νωρίτερα τη λύπη του για “το ιδιαίτερα ανησυχητικό αδιέξοδο” στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες, όμως εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί “αποφασιστικής σημασίας πρόοδος” εντός των επόμενων δύο μηνών.

Την άποψη ότι ένα “ήπιο Brexit” που θα ενσωματώνει τις εμπορικές συμφωνίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιηθούν οι ζημίες και για τις δύο πλευρές μετά το διαζύγιο, εξέφρασε και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος παρευρέθηκε στην Ουάσινγκτον επ ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ διαμήνυσε ότι οι Βρετανοί πρέπει να επωμιστούν τις επιπτώσεις της επιλογής τους να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Δεν μπορούν να αξιώνουν ότι θα έχουν τα ίδια οφέλη με τα κράτη μέλη χωρίς να είναι κράτος μέλος» υπογράμμισε ο Λε Μερ, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου ΔΝΤ και G20 στην Ουάσιγκτον.

«Οι Βρετανοί και η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να επωμιστούν τις επιπτώσεις της απόφασής τους» τόνισε ο υπουργός.

«Λυπάμαι βαθιά για την απόφαση του βρετανικού λαού. Πιστεύω πως πρόκειται για ιστορικό λάθος» συμπλήρωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργάνωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN με θέμα την παγκόσμια οικονομία.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις του Brexit θα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στους Βρετανούς πολίτες» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι οι Βρετανοί δεν μπορούν πλέον να επωφελούνται των πλεονεκτημάτων της ΕΕ, αφού έλαβαν την απόφαση αποχώρησης.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος