Δεν θα συμμορφωθεί με τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος το Ιράν (video)

Νέες απειλές που αφορούν στο πυρηνικό της πρόγραμμα εξαπέλυσε σήμερα η Τεχεράνη, μετά τις επιθέσεις στα δυο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, για τις οποίες κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, το Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της Βρετανίας στην Τεχεράνη, αφού το Λονδίνο κατηγόρησε το ιρανικό καθεστώς για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αξιωματούχο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, το Ιράν επέκρινε σφόδρα την απαράδεκτη στάση της Βρετανίας αναφορικά με τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν… Καμία χώρα, παρά μόνο η Βρετανία, δεν στήριξε τις κατηγορίες της Αμερικής σχετικά με τις επιθέσεις» αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Το Ιράν θα συνεχίσει να μειώνει τη συμμόρφωσή του προς τις δεσμεύσεις της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του, καθώς δεν υπάρχουν «θετικές ενδείξεις» από άλλους οι οποίοι έχουν υπογράψει τη συμφωνία, δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στη διάρκεια συνάντησης στο Τατζικιστάν ηγετών της Ασίας, μεταξύ των οποίων και οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας.

Το Ιράν σταμάτησε τον Μάιο να συμμορφώνεται προς ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 η οποία είχε συναφθεί με τις μεγάλες δυνάμεις, έναν χρόνο αφότου οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία αυτή και ενίσχυσαν τις κυρώσεις.

Η Τεχεράνη δήλωσε τον Μάιο πως, αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν προστατεύσουν μέσα σε 60 ημέρες την οικονομία του από τις αμερικανικές κυρώσεις, το Ιράν θα αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλότερο βαθμό.

Από την άλλη, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις επιχείρησαν να καταρρίψουν αμερικανικό drone λίγο πριν την επίθεση στα δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν.

Το ιαπωνικό τάνκερ Kokuka Courageous που στοχοθετήθηκε την Πέμπτη στην περιοχή του Κόλπου, γεγονός που υποδαύλισε τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, κατευθύνεται προς ένα λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Τα 21 μέλη του πληρώματος, που διασώθηκαν, είπαν ότι είδαν ένα “ιπτάμενο αντικείμενο” να χτυπά το τάνκερ και κατόπιν σημειώθηκε μια έκρηξη.

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν και στο Front Altair, που μετέφερε νάφθα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε μετά από λίγες ώρες. Τα 23 μέλη του πληρώματός του δεν έπαθαν το παραμικρό.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Α. Μαγγανιά

Σχετικές ειδήσεις: Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Ιράν – ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος